ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση του Ιδρύματος Bertelsmann δείχνει το κόστος κατάρρευσης της Σένγκεν

Έκθεση του Ιδρύματος Bertelsmann δείχνει το κόστος κατάρρευσης της Σένγκεν

Η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν θα κόστιζε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 1,4 τρις ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann.

Η έρευνα εκτιμά ότι υπό το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο επανέρχονται οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές των εισαγωγών θα αυξηθούν κατά 3% ενώ το ύψος των απωλειών της Γερμανίας μόνο, υπολογίζεται στα 235 δις ευρώ από το 2016 μέχρι το 2025 ενώ οι απώλειες της Γαλλίας στα 244 δις.

Ακόμη κι αν οι τιμές εισαγωγών αυξηθούν κατά 1%, η μελέτη δείχνει ότι η κατάρρευση της Σένγκεν θα κόστιζε στην Ευρωπαϊκή Ένωση 470 δις κατά την επόμενη δεκαετία.

«Αν οι συνοριακοί έλεγχοι επανέλθουν μέσα στην Ευρώπη, η ήδη αδύναμη ανάπτυξη θα δεχτεί μεγαλύτερες πιέσεις», δήλωσε ο Αρτ Ντε Γκους, επικεφαλής του ιδρύματος Bertelsmann.

Η Σέγκεν τέθηκε σε ισχύ πριν από 30 χρόνια και συμμετέχουν 26 χώρες, 22 εξ αυτών είναι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων δέχεται μεγάλες πιέσεις, τον τελευταίο χρόνο, λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών από την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Για την ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος και τη εποπτεία της εισόδου στα εδάφη τους, πολλές χώρες της ζώνης Σένγκεν εισήγαγαν συνοριακούς ελέγχους τους τελευταίους μήνες, επαναφέροντας τους φόβους για κατάρρευση όλου του συστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ