ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Γλίτωσαν από τον Έμπολα, υποφέρουν από τις επιπτώσεις του

Έρευνα: Γλίτωσαν από τον Έμπολα, υποφέρουν από τις επιπτώσεις του
Waldo Swiegers/Bloomberg via Getty Images/Ideal Images

Το γεγονός ότι βρήκαν τη δύναμη και σε συνδυασμό με την απαραίτητη ιατρική φροντίδα κατάφεραν να νικήσουν τον Έμπολα, δεν σημαίνει ότι πρώην ασθενείς του έχουν ξεπεράσει πλήρως τις επιπτώσεις του ιού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που έγινε στη Λιβερία με τη συμμετοχή 82 πρώην ασθενών (μέσος όρος ηλικίας τους τα 35 χρόνια), η συντριπτική πλειοψηφία υποφέρει από νευρολογικής φύσεως προβλήματα ακόμα και έξι μήνες μετά τη μόλυνσή τους.

Τα πιο συνήθη προβλήματα αφορούσαν σε απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, μυικό πόνο, αδυναμία και πονοκεφάλους. Δύο από τους επιζήσαντες εμφάνισαν αυτοκτονικές τάσεις ενός ένας υπέφερε από παραισθήσεις.

Ένα άλλο νευρολογικό πρόβλημα που εντοπίστηκε είχε να κάνει με αφύσικη κίνηση των ματιών και τρέμουλο.

«Περισσότερα από 28,600 άτομα προσβλήθηκαν από Έμπολα στη Δυτική Αφρική και τα 11.300 έχασαν τη ζωή τους», δηλώνει η εκ των επικεφαλής της έρευνας, Λάουρεν Μπόουεν και συμπληρώνει ότι «παρότι έχει επισήμως ανακοινωθεί το τέλος της επιδημίας του Έμπολα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών προβλήματα. Υπολογίζεται ξεπερνούν τους 17.000»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ