ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά στις... ράγες το τρένο Χίλαρι στη Νότια Καρολίνα - Μεγάλη νίκη επί του Σάντερς

Ξανά στις... ράγες το τρένο Χίλαρι στη Νότια Καρολίνα - Μεγάλη νίκη επί του Σάντερς
REUTERS/Randall Hill

Εντυπωσιακή νίκη επί του Μπέρνι Σάντερς κατέγραψε η Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών, μπαίνοντας με ορμητικότητα στην τελική ευθεία για την "Σούπερ Τρίτη" όταν και θα ψηφίσουν οι πολίτες σε 11 αμερικανικές πολιτείες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιοχές η διαφορά των δυο υποψηφίων είναι διψήφια. Με το 55% των ψήφων κατανεμημένο, η Κλίντον εξασφάλιζε 74% των ψήφων έναντι 25% του Σάντερς.

Την 1η Μαρτίου θα κριθούν συνολικά 875 θέσεις συνέδρων ενόψει του συνεδρίου των Δημοκρατικών. Απαιτείται πάνω από το ένα τρίτο των συνέδρων ώστε είτε η Χίλαρι Κλίντον είτε ο Μπέρνι Σάντερς να εξασφαλίσει το χρίσμα.

"Σήμερα στείλατε ένα μήνυμα", είπε η Κλίντον σε υποστηρικτές της που την επευφημούσαν ηχηρά στην Κολούμπια μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.

Και πρόσθεσε: "Στην Αμερική, όταν στεκόμαστε ο ένας πλάι στον άλλο, δεν υπάρχει φράγμα τόσο μεγάλο που να μην μπορούμε να το σπάσουμε".

Ο Μπέρνι Σάντερς από τη μεριά του αναγνώρισε την ήττα του αμέσως και συνεχάρη την Κλίντον. "Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής για ένα πράγμα απόψε. Κερδίσαμε μια αποφασιστική νίκη στο Νιού Χάμσιρ. Εκείνη κέρδισε μια αποφασιστική νίκη στη Νότια Καρολίνα. Τώρα πάμε στη Σούπερ Τρίτη", ανέφερε.

Το αποτέλεσμα αύξησε τις αμφιβολίες αναλυτών για το κατά πόσο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ, μπορεί να ανταγωνιστεί την Κλίντον μακριά από την έδρα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χίλαρι Κλίντον έχει δείξει πως διατηρεί μεγάλο προβάδισμα μεταξύ των αφροαμερικανών, που αποτελούν μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος και αποτελούσαν πάνω από 50% όσων ψήφισαν στη Νότια Καρολίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ