ΚΟΣΜΟΣ

«Τουρτοπόλεμος» κατά του AfD: Ακτιβιστές εκτόξευσαν τούρτα σε ακροδεξιά πολιτικό

«Τουρτοπόλεμος» κατά του AfD: Ακτιβιστές εκτόξευσαν τούρτα σε ακροδεξιά πολιτικό
Facebook

«Γλυκό» πόλεμο κατά του AfD, του ξενοφοβικού γερμανικού κόμματος, γνωστού για τις ακροδεξιές θέσεις του, έχει εξαπολύσει μία ομάδα ακτιβιστών από το Βερολίνο.

Ντυμένοι κλόουν, δύο άνδρες μπήκαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου στην πόλη Κάσσελ της Έσσης, όπου συνεδρίαζαν τα μέλη επιτροπής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland, AfD). Ο ένας κρατούσε στα χέρια μία τούρτα, τραγουδώντας το «happy birthday». Ο δεύτερος κινηματογραφούσε τον πρώτο.

Σε αντίθεση με ό,τι είθισται σ’αυτές τις περιπτώσεις, η τούρτα δεν ήταν προς κατανάλωση. Ο άνδρας εκτόξευσε το γλυκό στην Μπεατρίξ φον Στορχ (Beatrix von Storch) και τον συνάδελφο, δίπλα της, τον Άλμπρεχτ Γκλάσερ (Albrecht Glaser).

Την αρχική κατάπληξη της ομήγυρης διαδέχτηκε η οργισμένη δράση. Οι συνάδελφοι σηκώθηκαν και προσπάθησαν να συλλάβουν τους δύο ακτιβιστές.

Η επίθεση ήρθε μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της ακροδεξιάς πολιτικού πως η αστυνομία θα έπρεπε να διατηρεί το δικαίωμα χρήσης όπλων εναντίον των προσφύγων στα σύνορά της.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι ακτιβιστές της ομάδας Peng Collective. Ο 31χρονος ακτιβιστής, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, κατάγεται από το Βερολίνο και κατηγορείται για εξύβριση. Ο συνεργάτης του αφέθηκε ελεύθερος. Παρόλα αυτά, οι δύο τους κατήγγειλαν πως δέχτηκαν χτυπήματα και κλωτσιές από τους παριστάμενους, πριν συλληφθούν. Καταγγελίες που ερευνά η αστυνομία.

Beatrix copy

«Όποιος δεν έχει επιχειρήματα, σκίζει αφίσες, καίει αυτοκίνητα, ή διακόπτει συνεδριάσεις με τούρτες», δήλωσε στη συνέχεια ενοχλημένη η φον Στορχ, η οποία είναι και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η προσφυγική κρίση έχει αποδειχτεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ξενοφοβικό κόμμα να ενισχύσει τη δυναμική του μεταξύ των Γερμανών πολιτών. Όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του ακροδεξιού AfD ανεβαίνουν όσο πλησιάζουν οι περιφερειακές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια (Βάδη Βυρτεμβέργη, Ρηνανία – Παλατινάτο και Σαξωνία – Άνχαλτ), στις 13 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ