ΚΟΣΜΟΣ

Υπεραμύνονται της απόφασης για ρίψη δακρυγόνων εναντίον προσφύγων τα Σκόπια

Υπεραμύνονται της απόφασης για ρίψη δακρυγόνων εναντίον προσφύγων τα Σκόπια
EUROKINISSI/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ A.P.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, προειδοποίησε ότι αυξανόμενες εντάσεις στα Βαλκάνια, μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις. 

"Είδαμε περίπου 400 νεαρούς να προσπαθούν να περάσουν δια της βίας στο έδαφος της χώρας μας από την Ελλάδα", δήλωσε ο Πόποσκι στο BBC.

Όπως μεταδίδει το αθηναικό πρακτορείο, στην ουδέτερη ζώνη από την μεριά της Γευγελής έφθασαν χθες και σήμερα επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.

"Αν οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι αντιμέτωπες με μια κατάσταση βίαιης απόπειρας από εκατοντάδες νεαρούς προκειμένου να περάσουν στο έδαφός μας χωρίς να θέλουν να καταγραφούν ή να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής, δεν νομίζω ότι αυτό συνάδει με ό,τι έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο", σημείωσε.

"Το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσει από τα σύνορα και να αφήσει όλους τους πρόσφυγες να περάσουν", δήλωσε ο υπουργός αναφέροντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι αντίθετες με μια τέτοια απόφαση. "Μας είπαν ότι θέλουν ένα αξιόπιστο σύστημα όσον αφορά τους μετανάστες", ώστε να καταγράφονται οι υποψήφιοι για χορήγηση ασύλου, δήλωσε ο Πόποσκι.

"Τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το σύστημα δείχνει να μην λειτουργεί. Καθένας ανάμεσά μας θα πρέπει να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την επικράτειά του", επισήμανε.

Σε χωριστή συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o Πόποσκι εξέφρασε φόβους για τυχόν "συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων στην περίπτωση που ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι. Στην αναμέτρηση αυτή, η Σλοβενία στέλνει πίσω παράνομους μετανάστες προς την Κροατία, η Κροατία προς τη Σερβία και η Σερβία προς τη χώρα μας, κλπ.", εξήγησε και πρόσθεσε: "φοβάμαι μήπως ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφύγων".

Ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας στα σύνορα η ΠΓΔΜ

Την ίδια ώρα, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι η ΠΓΔΜ λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη και να εισέλθουν στο έδαφός της.

Αστυνομικές πηγές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής θα παραμείνει κλειστό μέχρι την εκτόνωση της έντασης και την εξομάλυνση της κατάστασης στο τμήμα αυτό των συνόρων με την Ελλάδα.

Η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι τεταμένη, καθώς περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την ΠΓΔΜ και από χώρες των Βαλκανίων και της ΕΕ, στον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος στα εδάφη των χωρών αυτών.

Τη Δευτέρα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες κινήθηκαν μαζικά και έριξαν το φράχτη, ενώ η αστυνομία της ΠΓΔΜ τους απώθησε με τη ρίψη χημικών και δακρυγόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ