ΚΟΣΜΟΣ

Έβδομο ισχυρότερο στον κόσμο με 171 προορισμούς το ελληνικό διαβατήριο

Έβδομο ισχυρότερο στον κόσμο με 171 προορισμούς το ελληνικό διαβατήριο
Φωτογραφία αρχείου όπου απεικονίζονται πλαστά διαβατήρια, στην καμπάνια που διοργάνωσε το Κέντρο Προώθησης της Κοινωνίας των Πολιτών (Centre for Promotion of Civil Society) στο Σαράγεβο (Sarajevo) της Βοσνίας, στις 21 Δεκεμβρίου 2010. Πολύ πρόσφατα (15/2/2016) η Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει κάνει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και δεν πληροί τα κριτήρια. Ο πόλεμος των διαβατηρίων για την Ευρώπη καλά κρατεί REUTERS/Danilo Krstanovic/Files

Πριν λίγα χρόνια, όσοι είχαν βρετανική ή αμερικανική υπηκοότητα, θεωρούνταν οι πιο τυχεροί άνθρωποι, καθώς το διαβατήριό τους εξασφάλιζε την επίσκεψη στις περισσότερες ξένες χώρες, χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Τα πράγματα ωστόσο, έχουν αλλάξει αρκετά σύμφωνα με μια λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Henley & Partners, σε συνεργασία με τη διεθνή ένωση αεροπορικών μεταφορών, όπου καθορίζονται ποιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη ελευθερία μεταφοράς χωρίς έκδοση βίζας.

Πλέον, η Γερμανία είναι και πάλι η χώρα με το ισχυρότερο διαβατήριο (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) με 177 προσβάσιμους προορισμούς.

Τη δεύτερη θέση της λίστας, καταλαμβάνει η Σουηδία με 176 προορισμούς και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 175. Η θέση της Ελλάδας είναι στην έβδομη θέση φέτος, τρεις θέσεις πάνω από τις ΗΠΑ. Το χειρότερο σκορ συγκέντρωσε το Αφγανιστάν.

Όπως δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Henley & Parteners:

Τα κριτήρια που εξετάζονται για τη παροχή δωρεάν βίζα και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε άλλες χώρες, έχουν να κάνουν με τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών, αμοιβαίων συμφωνιών, και κινδύνων ασφαλείας.


Η λίστα με τα 10 καλύτερα διαβατήρια
(σ.σ. χώρα προέλευσης, προορισμοί)

  1. Γερμανία, 177 χώρες
  2. Σουηδία, 176 χώρες
  3. Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, 175 χώρες
  4. Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, 174 χώρες
  5. Αυστρία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, 173 χώρες
  6. Καναδάς, Ιρλανδία, Κορέα, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελβετία, 172 χώρες
  7. Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, 171 χώρες
  8. Αυστραλία, 169 χώρες
  9. Μάλτα, 168 χώρες
  10. Ουγγαρία, Τσεχία, Ισλανδία, 167 χώρες


Τα χειρότερα διαβατήρια

Εκτός από τα διαβατήρια του Αφγανιστάν που βρίσκονται στην τελευταία θέση, στην προτελευταία βρίσκονται αυτά του Πακιστάν που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε 29 χώρες.

Τρίτα από το τέλος είναι τα του Ιράκ με τους κατόχους τους να μπορούν να επισκεφθούν 30 χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ