ΚΟΣΜΟΣ

Λε Μοντ: Συνδεδεμένες οι τύχες Μέρκελ - Τσίπρα

Λε Μοντ: Συνδεδεμένες οι τύχες Μέρκελ - Τσίπρα
REUTERS

Οι σχέσεις μεταξύ Βιέννης και Βερολίνου βρίσκονται στο ναδίρ λόγω της προσφυγικής κρίσης, με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να δηλώνει ότι η Γερμανία θα «πρέπει να θέσει ένα ημερήσιο πλαφόν στην είσοδο προσφύγων και στη συνέχεια να τους μεταφέρει απευθείας από την Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία.» Ο καγκελάριος της Αυστρίας πρόσθεσε πως «η Αυστρία δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να γίνει κέντρο διανομής,» για τους πρόσφυγες.

Στην απάντησή της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι «Οποιοσδήποτε κλείνει τα σύνορά του δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της προσφυγικής κρίσης...Πρέπει να βρούμε βιώσιμες λύσεις που θα πρέπει να δικαιολογήσουμε στο μέλλον,» ενώ επανέλαβε την στήριξή της στην Ελλάδα λέγοντας ότι «δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα».

Συνδεδεμένες οι τύχες Τσίπρα-Μέρκελ

Η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου και η πρόθεσή της να στηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό έχει προκαλέσει έκπληξη και ποικίλες αντιδράσεις μετά και την επεισοδιακή διαπραγμάτευση για τον τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.

Η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ, αναφέρει σε άρθρο γνώμης της Σεσίλ Ντικουτριέ, ότι «Η Αγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι σήμερα στο ίδιο καράβι, ή θα βουλιάξουν μαζί, ή θα τους χαιρετήσουμε μια μέρα σαν ήρωες που κράτησαν ψηλά τα χρώματα και την τιμή της Ευρώπης».
Το δημοσίευμα αναλύει το πως η προσφυγική κρίση έχει συμβάλλει ώστε να είναι πλέον «δεμένες οι τύχες» των δύο ηγετών. «Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι αστεία εάν δεν ήταν τραγική» λέει η συντάκτης και προσθέτει: «Η προσφυγική κρίση, που η Ευρώπη δεν καταφέρνει να ξεπεράσει δίνοντας την αξιοθρήνητη εικόνα μιας ανήμπορης και τυφλής ηπείρου, πλησίασε δραστικά την Αγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι τύχες της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι από εδώ και στο εξής, εν μέρει συνδεδεμένες».

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις σκληρές διαπραγματεύσεις του 2015, κατά τις οποίες η Α. Μέρκελ αρνήθηκε να αλλάξει το ελάχιστο στην πολιτική της για τη λιτότητα υποχρεώνοντας τον Α. Τσίπρα «να λυγίσει», η συντάκτης καταλήγει, ότι «σήμερα βρίσκονται στο ίδιο καράβι.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ