ΚΟΣΜΟΣ

Πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

Πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου
NASA

Πότε θα πεθάνει το σύμπαν; Σίγουρα δεν πρέπει να μας ανησυχεί για 2.8 δισ. χρόνια, ακόμα.

Ακόμα είμαστε ασφαλείς! Το σύμπαν δεν θα καταστραφεί σύντομα, αλλά σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Πορτογάλοι κοσμολόγοι-επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας υπολόγισαν πότε θα έρθει το τέλος του σύμπαντος, με βάση τον τρόπο που εξέλιξης του. Η γέννηση του τοποθετείται, με ακρίβεια, πριν από 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια από έναν «κοσμικό σπόρο» τεράστιας πυκνότητας που άρχισε να διαστέλλεται.

Ένα από τα σενάρια που εκθέτει ο Ντιέγκο Σάζε-Γκόμεζ για το τέλος του κόσμου είναι πως ο ρυθμός διαστολής θα παραμείνει σταθερός, με συνέπεια να σταματήσουν να δημιουργούνται καινούριοι αστέρες και να «πεθάνουν» τα υπάρχοντα άστρα, καθώς θα ξεμείνουν από «καύσιμα». Σαν συνέπεια, θα εξαφανιστούν και οι μαύρες τρύπες και ο κόσμος θα βρεθεί σε αιώνια κατάσταση σκότους και βαθιάς ψύξης.

Το δεύτερο επικρατέστερο σενάριο έχει να κάνει με τη σκοτεινή ενέργεια που κατακλύζει το σύμπαν. Η φύση της είναι άγνωστη, όπως και ο ρυθμός διαστολής της. Είναι πολύ πιθανό η ποσότητα της ύλης να αρχίσει να αυξάνεται και η ιστορία του σύμπαντος να ολοκληρωθεί με ένα τεράστιο σχίσμα (big rip).

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Λισσαβόνας έχουν δημιουργήσει μια υπολογιστική προσομοίωση της συμπαντικής εξέλιξης και όπως εξηγεί ο Ντιέγκο Σάζε Γκομέζ, στο Νew scientist, «σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, ο ήλιος δεν πρόκειται να εξαφανιστεί για τουλάχιστον 5 δισ. χρόνια, οπότε θα είναι έκπληξη αν το σύμπαν πεθάνει νωρίτερα. Είμαστε ασφαλείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ