ΚΟΣΜΟΣ

Δύο αμερικανικές βάσεις έχουν στηθεί στη B. Συρία, λένε οι Κούρδοι

Δύο αμερικανικές βάσεις έχουν στηθεί στη B. Συρία, λένε οι Κούρδοι
Βέλγος μαχητής στις τάξεις των SDF κάνει διάλειμμα στο χωριό Γκαζίλα (Ghazila), μετά την κατάληψή του από το Ισλαμικό Κράτος στα νότια της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα, στις 17 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Rodi Said

Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη δημιουργία αεροπορικής βάσης στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους βόρεια Συρία και προχωρούν στην κατασκευή μιας δεύτερης, που θα έχει διπλή χρήση στρατιωτική και πολιτική χρήση, ανέφερε σήμερα το κουρδικό BasNews.

Το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα την Αρμπίλ, επικαλείται στρατιωτική πηγή στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), όπου συμμετέχουν Κούρδους και ένοπλες οργανώσεις Αράβων και Ασσυρίων, με αμερικανική υποστήριξη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των έργων για έναν διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης στην πετρελαϊκή πόλη Ρμέιλαν στην επαρχία Χάσακα έχει ολοκληρωθεί, ενώ κατασκευάζεται και μια νέα αεροπορική βάση νοτιοανατολικά του Κομπάνι, πάνω στα τουρκικά σύνορα.

Όπως τονίζεται, στο πρόγραμμα συμμετέχουν πολλοί αμερικανοί εμπειρογνώμονες και τεχνικοί.

Αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας είχαν κάνει γνωστό πρόσφατα πως ο διάδρομος στη Ρμέιλαν χρησιμοποιείται από αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα για παραδόσεις εφοδίων και επιμελητεία.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει από την προηγούμενη χρονιά δεκάδες μέλη των δυνάμεων ειδικών επιχειρησεων στη βόρεια Συρία για να συμβουλεύσουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη μάχη τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οι επιχειρήσεις αυτές συνοδεύονται από εναέριες ρίψεις πολεμοφοδίων στους ντόπιους που επιχειρούν στο έδαφος.

Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί σύμβουλοι, με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού, βοήθησαν Σύρους αντάρτες με επικεφαλής τους Κούρδους μαχητές να περικυκλώσουν και να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Σαντάντι από το Ισλαμικό Κράτος. Όπως δήλωναν αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον, οι Αμερικανοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση παρέμειναν μακριά από την πρώτη γραμμή.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν επιτύχει να ελέγξουν μια εκτεταμένη ζώνη στη βόρεια Συρία, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 2011. Η πολιτοφυλακη τους YPG έχει αναδειχθεί σε μείζων εταίρο του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι στρατιωτικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας έχουν ενισχυθεί και βαθύνει, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της νατοϊκής Τουρκίας, η οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το κόμμα PYD των Κούρδων της Συρίας λόγω των σχέσεών του με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει ένοπλο αγώνα στην Τουρκία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου στον συνασπισμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους Μπρετ ΜακΓκαρκ (Brett NcGurk) επισκέφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες την ελεγχόμενη από τους Κούρδους βόρεια Συρία. Ήταν το πρώτο μέσα σε τρία χρόνια δηλωμένο ταξίδι σε συριακό έδαφος αξιωματούχου της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο ΜακΓκαρκ δήλωσε χθες Σάββατο (5/3) από τη Βαγδάτη ότι ο συνασπισμός αυξάνει την πίεση επί του Ισλαμικού Κράτους και ότι οι τζιχαντιστές χάνουν έδαφος τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ