ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία στη Σύνοδο της περασμένης Δευτέρας

Διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία  στη Σύνοδο της περασμένης Δευτέρας

Ένα διπλωματικό θρίλερ εξελίχτηκε στη σύνοδο της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Εκτός από τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις που αφορούσαν θέματα όπως η διατύπωση για το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου ένα μεγάλο κομμάτι αφορούσε την πρόθεση της Τουρκίας να «ξεπαγώσει» κεφάλαια που σχετίζονται με την ενταξιακή της πορεία και την αναμενόμενη κυπριακή αντίδραση.

Το ξεπέρασμα των αντιδράσεων της Κύπρου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ε.Ε και Τουρκία στην επόμενη σύνοδο στις 17 Μαρτίου.

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής» το κείμενο το οποίο τελικά τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προήλθε από συζητήσεις ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ,την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε που ουσιαστικά παρέκαμψαν τη συνηθισμένη διπλωματική οδό.

Ανάμεσα στα αιτήματα της Τουρκίας είναι το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρωθυπουργό πως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει σαφής πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού ή εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, δηλαδή άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων για κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ουσιαστικά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Η Τουρκία με τη σειρά της ζητάει το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου στα Κατεχόμενα. Ο κ. Αναστασιάδης απαντά πως δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. «Αχμέτ, καταλαβαίνω ότι έχεις κάποιες προτάσεις και θέλω να βοηθήσω, αλλά πρέπει να καταλάβεις και εσύ τα όριά μας»., είπε ο Κύπριος πρόεδρος στον Τούρκο πρωθυπουργό, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Οι αντιρρήσεις της Κύπρου είναι μόνο ένα από τα πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ενόψει της Συνόδου της 17η Μαρτίου. Και η Κύπρος δεν είναι η μοναδική που αντιδρά. Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει κάνει σαφές πως δε θα δεχτεί απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες αν δεν ικανοποιηθούν μια σειρά από όρους που έχει θέσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ