ΚΟΣΜΟΣ

Έντεκα συλλήψεις για την επίθεση στην Άγκυρα

Έντεκα συλλήψεις για την επίθεση στην Άγκυρα
REUTERS

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε 11 συλλήψεις για την πολύνεκρη χθεσινή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους μέχρι στιγμής.  

 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι ασφαλή στοιχεία που προέρχονται από την έρευνα δείχνουν ότι μαχητές του PKK βρίσκονται πίσω από τη χθεσινή επίθεση στην Αγκυρα.

Συνολικά, έχουν γίνει 11 συλλήψεις και πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA, ενώ έχουν αναγνωρισθεί 35 από τους 37 νεκρούς της επίθεσης, πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Οι συλλήψεις έγιναν στην πόλη της Σανλιούρφα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αφότου εξακρίβωσαν ότι το όχημα της επίθεσης είχε αγοραστεί από έκθεση αυτοκινήτων στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από αξιωματούχο της ασφάλειας . Οι ύποπτοι μεταφέρονται στην Άγκυρα.

«Πιστεύουμε ότι ένας από τους δράστες είναι μια γυναίκα που είχε διασυνδέσεις με το ΡΚΚ», ανέφερε νωρίτερα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένας από τους βομβιστές ήταν γυναίκα, μέλος του ΡΚΚ, που εντάχθηκε στην αυτονομιστική οργάνωση των κούρδων ανταρτών το 2013, σύμφωνα με τους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η φερόμενη ως δράστης ήταν γεννημένη το 1992 και καταγόταν από την πόλη Καρς της ανατολικής Τουρκίας.

Η επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε σε πολυσύχναστο συγκοινωνιακό κόμβο, κάποιες εκατοντάδες μέτρα από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 37 ατόμων, ήταν η δεύτερη βομβιστική επίθεση στην καρδιά της πρωτεύουσας μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.

Τούρκος υπήκοος που σχετιζόταν με το PKK ο δεύτερος δράστης σύμφωνα με το Reuters

Επικαλούμενο πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας, το Reuters μετέδωσε ότι ο δεύτερος φερόμενος βομβιστής ήταν Τούρκος υπήκοος και συνδεόταν με μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Επίθεση «καρμπόν» με αυτή της 17ης Φεβρουαρίου

Τουλάχιστον 37 νεκροί και περίπου 120 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο χθες αργά το απόγευμα στο κέντρο της Άγκυρας, μόλις τρεις εβδομάδες μετά από μια άλλη επίθεση αυτοκτονίας στην τουρκική πρωτεύουσα, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 29 ανθρώπων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά, είχε ανακοινώσει χθες ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο όπως επίσης και ότι το όνομα της οργάνωσης που είναι υπεύθυνη θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα. Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είχαν ενδείξεις ότι η μία εκ των δύο δραστών ήταν γυναίκα με διασυνδέσεις με το PKK.

Σύμφωνα με τον Μουεζίνογλου και τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά, η επίθεση σημειώθηκε από όχημα στο οποίο επέβαιναν "ένα ή δύο" άτομα που σκόπιμα στόχευσαν τη στάση του λεωφορείου στην πλατεία Κιζιλάι.

Η χθεσινή επίθεση θύμισε αυτή της 17ης Φεβρουαρίου με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Άγκυρα, όχι μακριά από την πλατεία Κιζιλάι, που είχε στόχο οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού και που έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 29 άνθρωποι.

Μια κουρδική αυτονομιστική οργάνωση, τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), που έχει αποσχιστεί από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), είχε αναλάβει την ευθύνη τρεις ημέρες μετά προαναγγέλλοντας νέες επιθέσεις, κυρίως εναντίον τουρκικών τουριστικών σημείων.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο ημέρες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα είχε προειδοποιήσει για πιθανά σχέδια επίθεσης σε κυβερνητικά κτήρια και σπίτια σε γειτονιά της τουρκικής πρωτεύουσας ζητώντας από αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ερντογάν: Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε την τρομοκρατία

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Έρντογάν, προσθέτοντας ότι «το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους πολίτες του. Τρομοκρατικές οργανώσεις που χάνουν τη μάχη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βάζουν ως στόχο αθώους πολίτες».

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

Aπαγόρευση στο Ιντερνετ

Το βράδυ της Κυριακής, δικαστής της Άγκυρας διέταξε την απαγόρευση δημοσίευσης στο Διαδίκτυο και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οποιασδήποτε πληροφορίας σε σχέση με την επίθεση.

Από το περασμένο καλοκαίρι, η Τουρκία είναι σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έπειτα από μια σειρά φονικών επιθέσεων, τέσσερις από τις οποίες αποδόθηκαν από τις Αρχές στο Ισλαμικό Κράτος.

asset type="twitter" class="" title="Έκρηξη στην Άγκυρα 2" id="3469"]

Διαβάστε ακόμα:

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση στην Άγκυρα

Επίθεση στην Άγκυρα: Βίντεο-σοκ με την έκρηξη ανάμεσα στο πλήθος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ