ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Δεύτερη Σούπερ Τρίτη και... φαρμακερή για Κλίντον - Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: Δεύτερη Σούπερ Τρίτη και... φαρμακερή για Κλίντον - Τραμπ
REUTERS/Scott Audette (L), Javier Galeano (R)

Ως τελευταία ευκαιρία για να σταματήσει η... προέλαση των Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον προβάλλει η σημερινή Σούπερ Τρίτη 2, με τους Αμερικανούς ψηφοφόρους προσέρχονται στις προκριματικές κάλπες σε Φλόριντα, Ιλινόι, Μισούρι, Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και δημοσκόπους είναι πολύ πιθανό η σημερινή διαδικασία να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς αναφορικά με το πρόσωπο που θα πάρει το τελικό χρίσμα στη μάχη για την προεδρία.

Ρόλο "κλειδί" αναμένεται να διαδραματίσει η πολιτεία της Φλόριντα λόγω του μεγάλου αριθμού εκλεκτόρων που διαθέτει, αλλά και εξαιτίας του γεγονός ότι από εκεί προέρχεται ο Μάρκο Ρούμπιο που "παίζει" το τελευταίο του χαρτί. Το ίδιο ισχύει και για τον Τζον Κάσιτς στην πολιτεία του Οχάιο.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον δισεκατομμυριούχο Τραμπ είτε να προπορεύεται λίγο είτε να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα και στις πέντε πολιτείες, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη σήμερα, θα καταστήσει αδύνατη την ανατροπή των πραγμάτων, ακόμα και για τον Τεντ Κρουζ.

Από την άλλη, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται έναντι του Μπέρνι Σάντερς που αποδείχθηκε ισχυρός αντίπαλος.

Ο Μπέρνι Σάντερς, ωστόσο, μετά τη νίκη του στο Μίτσιγκαν έχει μια τελευταία ελπίδα να δει το μήνυμά του κατά των εμπορικών συμφωνιών να κερδίζει ψηφοφόρους σε Ιλινόι, Μιζούρι και Οχάιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλα θα παραμείνουν ανοιχτά ακόμα και εάν η Κλίντον κερδίσει την Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα, όπως αναμένεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ