ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κύκλος ανταλλαγής πυρών στις Βρυξέλλες

Νέος κύκλος ανταλλαγής πυρών στις Βρυξέλλες
REUTERS/Yves Herman

Για νέο κύκλο ανταλλαγής πυροβολισμών στις Βρυξέλλες, δύο ώρες μετά την επεισοδιακή επιχείρηση της αστυνομίας σε σπίτι της περιοχής Φόρεστ, κάνει λόγο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

 

Δεδομένου ότι οι δράστες διαφεύγουν της σύλληψης και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψή τους, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι νέοι πυροβολισμοί έρχονται ως αποτέλεσμα εντοπισμού τους.

* Η αστ

* Νεκρός ο ένας δράστης της επίθεσης μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ και το CNN.

* Σύμφωνα με το Reuters αναζητούνται ακόμα δύο δράστες.

* Eπιβεβαιώνεται η πληροφορία για εξουδετέρωση του ενός εκ των δύο δραστών.

* Μέσα ενημέρωσης στο Βέλγιο κάνουν λόγο πλέον για 4 τραυματίες αστυνομικούς.

* Όπως μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης ο ένας από τους δύο δράστες έχει εξουδετερωθεί.

* Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτρορείο ειδήσεων Sputnik, ο ένας από τους τρεις τραυματίες αστυνομικούς έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση

* Όπως μεταδίδει το BBC, σύμφωνα με γαλλικές αστυνομικές πηγές, στόχος της επιχείρησης δεν είναι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

* Οι Αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους που βρίσκονται στη γύρω περιοχή όπου εξελίσσεται η επιχείρηση να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ εκκενώθηκαν σχολεία και νηπιαγωγεία.

Νωρίτερα:

Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να εισβάλουν σε σπίτι, στην περιοχή Φόρεστ των Βρυξελλών, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο Μόλενμπεκ. Η επιχείρηση αυτή έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 του περασμένου Νοεμβρίου.

Άμα τη έφοδο της αστυνομίας, άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί και σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών συμβάντων με ανταλλαγή πυρών, μέσα στο ίδιο κτίριο. Παρά την επίσημη ενημέρωσή της για τα τεκταινόμενα, η βελγική αστυνομία δεν προέβη σε κανένα σχόλιο σχετικά με τη σοβαρότητα των τραυματιμών των εκπροσώπων της.

Οι δράστες διέφυγαν της σύλληψης και αμέσως ξεκίνησε το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Σε αυτό συμμετέχουν τόσο ελικόπτερο της αστυνομίας, όσο και Γάλλοι αστυνομικοί, σύμφωνα τουλάχιστον με ενημέρωση από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η καταδίωξη ενδέχεται να συνδέεται με τον εντοπισμό του βασικού καταζητούμενου Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συμμετείχε στις επιθέσεις στο Παρίσι και διαφεύγεις της σύλληψης και του Μοχάμεντ Αμπρίνι, ο οποίος επίσης καταζητείται για τη συμμετοχή του στην προετοιμασία του χτυπήματος.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με τη βελγική L' Echo οι δράστες έχουν ταμπουρωθεί στην ταράτσα ενός κτιρίου.

Όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα η έφοδος της βελγικής αστυνομίας σημειώθηκε κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Vorst-Zuid που βρίσκεται νοτιοδυτικά του κέντρου των Βρυξελλών.

Η γύρω περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ όπως αναφέρει το δίκτυο RTL, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες «υπάρχουν περίπου είκοσι οχήματα της αστυνομίας. Θωρακισμένα οχήματα έχουν φτάσει στο σημείο, όλοι οι αστυνομικοί φέρουν όπλα». Στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συμμετέχει και ελικόπτερο της αστυνομίας, ενώ όπως έγινε γνωστό από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, Γάλλοι αστυνομικοί συνδράμουν στο έργο των Βέλγων συναδέλφων τους, προφανώς λόγω και της σύνδεσης της επιχείρησης με τις τρομοκρατικές επίθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2016.

brussels1


Πηγή: Reuters

Η εφημερίδα La Dernière Heure, από την πλευρά της, υποστηρίζει σε δημοσίευμα ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες ήταν τύπου Καλάσνικοφ, όπως και τα όπλα που είχαν χρησιμοποιήσει οι τρομοκράτες στο Παρίσι.

brussels2


Πηγή: Reuters

Στο βίντεο που βρίσκεται στην αρχή του άρθρου μπορείτε να δείτε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN Greece και της Μαρίας Καρχιλάκη που είχε βρεθεί στο ελληνικό καφενείο του Μόλενμπεκ, όπου και σύχναζαν ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Υπενθυμίζεται ότι 153 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έξι «τυφλά» τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2015 στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πίσω από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν έξω από το Stade de France κατά τη διάρκεια του αγώνα Γαλλία-Γερμανία, σε ένα εστιατόριο, σε ένα μπαρ, σε πιτσάρια και σε συναυλία στο Μπατακλάν (και ακόμα άλλα δύο περιστατικά σε δρόμους), ήταν το Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ