ΚΟΣΜΟΣ

Άγνωστοι βανδάλισαν το ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη

Άγνωστοι βανδάλισαν το ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη
Το ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Ιοδράνη Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Βανδαλισμός στο ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού.

Άγνωστοι εισέβαλλαν στις 13 Μαρτίου (29 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Παλαιό Ημερολόγιο που χρησιμοποιεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) στο μοναστήρι που βρίσκεται κοντά στην περιοχή που ο Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε το Χριστό, και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Σύμφωνα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, οι δράστες ανέβηκαν από τις σκαλωσιές και μόλις εισήλθαν στο εσωτερικό, ασφάλισαν την κεντρική πόρτα και προχώρησαν ανενόχλητοι στους βανδαλισμούς. Έγραψαν συνθήματα στους τοίχους των δωματίων του πρώτου ορόφου, κατέστρεψαν την αίθουσα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, έκλεψαν δύο γεννήτριες και εργαλεία.

Σύμφωνα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, οι δράστες απομάκρυναν τα κλοπιμαία με αυτοκίνητο, ίχνη του οποίου βρέθηκαν στο αμμώδες έδαφος, έξω από τη μονή.

Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος επισκέφθηκε το βανδαλισμένο Μοναστήρι και δήλωσε ότι κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εύρεση των ενόχων.

Ήδη έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Θρησκευμάτων, ο στρατός και η Ισραηλινή αστυνομία της Ιερηχούς.
Το αρχαίο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου (που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών το 1967) συντηρεί και ανακαινίζει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

04 copy

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το Πατριαρχείο έχει εξασφαλίσει ειδική άδεια από τον Ισραηλινό Στρατό καθώς το μνημείο βρίσκεται στην ναρκοθετημένη περιοχή των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, και απαγορεύεται η πρόσβαση στο κοινό.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τους βανδαλισμούς

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταδίκασε τους βανδαλισμούς στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, «όπως και κάθε πράξη μισαλλοδοξίας και βανδαλισμού που καταστρέφει ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικά μνημεία και τραυματίζει τις προσπάθειες αλληλοκατανόησης και διατήρησης του θρησκευτικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή».

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον ιστορικό ρόλο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το οποίο και στηρίζει διαχρονικά, είναι υπέρμαχος του θρησκευτικού πλουραλισμού και της ειρηνικής συμβίωσης όλων δογμάτων και θρησκειών και αναμένει από τις αρμόδιες Αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ενόχων», αναφέρει το ανακοινωθέν του Υπουργείου Εξωτερικών.

O2 copy

Η αίθουσα του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η ιστορία του μοναστηριού

Η ιστορία της μονής ξεκινά πριν από τον 4ο αι. μ.Χ. Σήμερα εκτείνεται σε περίπου 1.343 τμ και θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο. Για αυτό και οι άραβες την ονόμασαν Κάσερ-ελ-Γιαχούντ (Το κάστρο των Ιουδαίων).

Το όνομα του μοναστηριού καταγράφεται τον 4ο αι. στον περίφημο χάρτη της Μαδηβάς «ΤΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ», ακριβώς στην θέση, όπου σύμφωνα με την εβραϊκή και χριστιανική παράδοση ήταν ο τόπος της διάβασης του Ιορδάνη ποταμού από τις φυλές του Ισραήλ για να φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας. Στην περιοχή αυτή βαπτίσθηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

j 10

Ο ιστορικός μωσαϊκός χάρτης της Μαδηβάς, 4αι. μ.Χ. Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η Αγία Ελένη, όταν έφτασε στους Αγίους Τόπους για να χτίσει το ναό της Αναστάσεως, ανέγειρε και στην τοποθεσία του Βαπτίσματος του Χριστού, ναό και ξενώνα προς τιμήν του Ιωάννη του Βαπτιστή (σύμφωνα με άλλη εκδοχή της Αγίας Τριάδας).

Η μονή του Τιμίου Προδρόμου καταστράφηκε κατά την εισβολή των Περσών και οι μοναχοί σφαγιάστηκαν. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μανουήλ Κομνηνός (1143-1180 μ.Χ.) ανοικοδόμησε την κατεστραμμένη Μονή (η οποία διατηρήθηκε μέχρι την εποχή των Σταυροφόρων) και στη συνέχεια καταστράφηκε από σεισμό. Οι σεισμοί του 1166, 1168, 1170, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, η μονή ερειπώθηκε και ανοικοδομήθηκε από τον Μανουήλ τον Πορφυρογέννητο.

j 15

Πηγή: Η αρχαιολογική τοπογραφία της περιοχής. Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η μονή του Τιμίου Προδρόμου κατοικήθηκε από μοναχούς μέχρι τις αρχές του 15ου αι. καθώς οι συνεχείς επιδρομές των Αράβων οδήγησαν στην εγκατάλειψή της.

Το 1927 νέος σεισμός κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τη μονή. Το 2003, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έκανε την αρχιτεκτονική αποτύπωση του μνημείου με laser. Το έργο ανέλαβε ο Δρ. Θεοδόσιος Μητρόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ