ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή αεροσκάφους: Αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας στη Ρωσία

Συντριβή αεροσκάφους: Αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας στη Ρωσία
Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία REUTERS/Russian Emergencies Ministry/Handout via Reuters

Φως στα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Ροστόφ της Ρωσίας, όπου συνετρίβη κατά την προσγείωσή του το Boeing 737 της Flydubai, αναμένεται να ρίξουν τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο LifeNews, το αεροπλάνο συνετρίβη σε απόσταση εκατό μέτρων από τον διάδρομο προσγείωσης, κατά την δεύτερη απόπειρά του να προσγειωθεί σε συνθήκες κακής ορατότητας. Σήμερα το πρωί έβρεχε καταρρακτωδώς στο Ροστόφ επί του Ντον ενώ προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους είχε εκδοθεί από το τοπικό παράρτημα του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με την επιτροπή που διερευνά τα αίτια της τραγωδίας, οι ειδικοί που εξέτασαν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους διαπίστωσαν ότι είναι σε καλή κατάσταση. Το συντομότερο δυνατό θα αποκρυπτογραφηθεί και το περιεχόμενο των τελευταίων συνομιλιών που έχουν καταγραφεί στα μαύρα κουτιά, μόλις οι εμπειρογνώμονες καταφέρουν να ανασύρουν τα δεδομένα, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Οκσάνα Κοβρίσναγια.

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας είδε ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγεται η συνομιλία του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου του Ροστόφ με την πτήση 981, ωστόσο η γνησιότητά του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί

Το αεροπλάνο της εταιρείας flydubai συνετρίβη και στη συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από μία ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Ωστόσο, σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας όπου έχει καταγραφεί το δυστύχημα, φαίνεται πως το αεροσκάφος είχε ήδη πιάσει φωτιά πριν την πρόσκρουσή του στο έδαφος.

2016 03 19T104330Z 616929622 GF10000351566 RTRMADP 3 RUSSIA CRASH copy

Πηγή: REUTERS/Russian Emergencies Ministry/Handout via Reuters

Ο πιλότος φέρεται να έκανε κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο, καθώς και μια αποτυχημένη προσπάθεια να προσγειωθεί. Η συντριβή συνέβη κατά τη δεύτερη απόπειρα προσγείωσης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν είχε εκπέμψει σήμα SOS.

Τα πρώτα σενάρια για τα αίτια της συντριβής πάντως μιλούν για ανθρώπινο λάθος, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της FlyDubai έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο ίδιος τόνισε πως ο πιλότος του αεροσκάφους, ο Κύπριος Άριστος Σωκράτους, ήταν πολύ έμπειρος, με περισσότερες από 5,700 ώρες πτήσης, ενώ και το αεροσκάφος ήταν καινούριο. Όπως μεταδίδει το Russia Today, επικαλούμενο τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας, το αεροσκάφος κατασκευάστηκε το 2011 και η τελευταία συντήρησή του έγινε στις 21 Ιανουαρίου του 2016.

Η ασφαλιστική κάλυψη της FlyDubai total ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια, χρήματα που σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Μεταφορών, είναι αρκετά για να αποζημιωθούν οι συγγενείς των θυμάτων.

2016 03 19T104802Z 1142212957 GF10000351584 RTRMADP 3 RUSSIA CRASH copy

Πηγή: REUTERS/Russian Emergencies Ministry/Handout via Reuters

Το αεροσκάφος Boeing 737 της αεροπορικής εταιρείας Flydubai του Ντουμπάι, (Flydubai Flight 981) που πραγματοποιούσε την πτήση από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς το Ροστόφ της Ρωσίας συνετρίβη σήμερα το πρωί κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Rostov-on-Don στο Ροστόφ στην νότια Ρωσία.

Στη νέα αεροπορική τραγωδία, και οι 55 επιβάτες καθώς και τα επτά μέλη του πληρώματος είναι νεκροί, όπως ανέφεραν πηγές στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass και το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενοι το κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Το σημείο της πρόσκρουσης είναι κρανίου τόπος, καθώς το μοιραίο αεροσκάφος που πιλόταρε ο Κύπριος Άριστος Σωκράτους έγινε σκόνη.

Διαβάστε ακόμη

Συντριβή αεροπλάνου στη Ρωσία: Στην Helios δούλευε αρχικά ο Κύπριος πιλότος Άριστος Σωκράτους

Συνομιλία του πιλότου της πτήσης 981της Flydubai με τον πύργο ελέγχου

Σοκάρουν οι εικόνες από την αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία

Συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία: Κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο έκανε ο πιλότος πριν την πτώση

Αεροπορική τραγωδία συγκλονίζει τη Ρωσία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ