ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις Βρυξέλλες : Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επίθεσεις

Εκρήξεις Βρυξέλλες : Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επίθεσεις
REUTERS / VINCENT KESSLER

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες που μέχρι τώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 30 άτομα.

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν σειρά βομβιστικών επιθέσεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς και ζώνες, στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, πρωτεύουσας του Βελγίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του πρακτορείου AMAQ.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις μετά τις νέες επιθέσεις που φέρουν τη σφραγίδα της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα του πρακτορείου, χτύπησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης το αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζάβεντεμ, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακολούθησαν διαδοχικές εκρήξεις σε σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στους σταθμούς του μετρό Μάλμπεκ και Σούμαν.

Video from Brussels airport

Video shows the scene inside the Brussels airport shortly after terror attack. Latest updates: http://cnn.it/22CuHut

Δημοσιεύτηκε από CNN στις Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016


Από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό ότι οι εν λόγω επιθέσεις θα ήταν πολύνεκρες και δυστυχώς, όσο περνούν οι ώρες τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων. Μέχρι στιγμής και παρότι οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, περισσότερα από 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους (20 στο μετρό και «περίπου 10 στο αεροδρόμιο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε εκπρόσωπος της βελγικής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές εντόπισαν δίπλα στο πτώμα του ενός εκ των φερόμενων ως δραστών ένα καλάσνικοφ, ενώ βρέθηκε και ζώνη με εκρηκτικά που δεν εξερράγησαν. Οι επιθέσεις είχαν εκτός των άλλων και συμβολικό χαρακτήρα καθώς σημειώθηκαν πολύ κοντά στο κτίριο της Κομισιόν.

Aυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες της αστυνομίας σε συνοικίες των Βρυξελλών. Οι αρχές βρήκαν σε ένα σπίτι μια βόμβα με καρφια, χημικά υλικά και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πρώτη στιγμή, οι βελγικές Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν εκεί που βρίσκονταν και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, τόσο για να είναι ασφαλείς, όσο και για να διευκολυνθεί το έργο εντοπισμού πιθανών υπόπτων.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έκλεισαν όλοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, οι σταθμοί του μετρό, ενώ έκλεισαν τα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες και ο κτίριο της Κομισιόν.

mpa

Μέχρι και αυτή την ώρα, οι Βρυξέλλες θυμίζουν μια νεκρή πόλη και οι Αρχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αεροδρόμιο εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε και τρίτη βόμβα.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Στην Ολλανδία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο στρατός αναπτύχθηκε στα σύνορα, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις εμφανίστηκαν και στα αεροδρόμια όλης της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας.

Ειδικά στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Schiphol, η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας είναι κάτι περισσότερο από αισθητή.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης ανακοινώσει τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, του Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι και του Γκάτγουικ στη Βρετανία.

Όλες οι πτήσεις με προορισμό τις Βρυξέλλες προσγειώθηκαν σε άλλες χώρες και κυρίως σε Ολλανδία και Γερμανία. Όσες πτήσεις της Aegean αναχώρησαν από την Ελλάδα, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ.

Στη δημοσιότητα φωτογραφία υπόπτων για την επίθεση στο αεροδρόμιο

arxes

Οι βελγικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνα από τους υπόπτους που φέρονται να αιματοκύλησαν σήμερα το πρωί το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Στη φωτογραφία απεικονίζονται τρία άτομα να έχουν καροτσάκια αποσκευών και να κατευθύνονται προς το σημείο της έκρηξης.

Δύο από τα τρία εικονιζόμενα άτομα αριστερά φορούν ένα γάντι. Σύμφωνα με τις αρχές, αυτό δείχνει πως είναι οι δύο από τους τρομοκράτες οι οποίοι ανατινάχθηκαν. Πιθανόν κάτω από το γάντι που φορούν κρύβουν τους πυροκροτητές με τους οποίους πυροδότησαν τα εκρηκτικά που φορούσαν.

Οι αρχές αναζητούν το τρίτο άτομο, αυτό που στη φωτογραφία φορά καπέλο και ζητούν από οποιονδήποτε έχει κάποια πληροφορία να επικοινωνήσει άμεσα.

Συλλυπητήρια και αντιδράσεις από πολιτικούς

Άμεση ήταν η αντίδραση πολιτικών ηγετών που καταδίκασαν τις επιθέσεις και παράλληλα εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή τους στο Βέλγιο. Επιπλέον, στη Βρετανία πραγματοποιήκε σύσκεψη της COBRA (έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τη διαχείριση κρίσεων), ενώ υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε και στη Γαλλία, με τη συμμετοχή του Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα, οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανεκτικότητα.

«Θα είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί στον πόλεμο απέναντι στο μίσος, τον βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία»

Τριήμερο πένθος

Η βελγική κυβέρνηση κήρυξη τριήμερο εθνικό πένθος και όλες οι σημαίες σε όλα τα κρατικά κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες αυτό το χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη
Ο Θ. Βασιλόπουλος περιγράφει στο CNN Greece πως έζησε τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας οι ΗΠΑ, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Νέο video από την έκρηξη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών


Εκρήξεις Βρυξέλλες:Αποκλειστικό βίντεο CNN Greece από το μετρό- συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνω
ν

Βρυξελλες-Εκρήξεις: Πιθανόν νέοι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι, λέει ο Βέλγος ΥΠΕΞ


O Tεντέν δακρύζει στα σκίτσα που γίνονται διαδικτυακά σύμβολα συμπαράστασης στην πόλη των Βρυξελλών

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Η υπάλληλος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες Στέλλα Δαυίδ μιλά στο CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ