ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σάλος για μπύρα με το όνομα «συνοριακός φράκτης»

Γερμανία: Σάλος για μπύρα με το όνομα «συνοριακός φράκτης»

Μια βαυαρική ζυθοποιία έχει προκαλέσει οργή στη Γερμανία με την παραγωγή μιας μπύρας, με το όνομα «συνοριακός φράκτης».

Η ζυθοποιία Roehrl, που έβγαλε αυτή την παρτίδα, απέσυρε την κυκλοφορία της μπύρας αυτή τη βδομάδα, ζητώντας συγνώμη αν προκάλεσε οργή. Επιπλέον, ο εκπρόσωπός της, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με ακροδεξιά φρονήματα.

Ο Φρανκ Σίλνερ (Frank Sillner), διευθύνων σύμβουλος της ζυθοποιίας και ιδιοκτήτης, που εδρεύει στο Στράουμπινγκ ( Straubing), είπε ότι είχε την πρόθεση το ειδικό θέμα αυτών των 2.000 κιβωτίων παραγωγής, να αποτελεί ένα κοινωνικό μήνυμα στην κρίση της μετανάστευσης και μια φιλική κίνηση καλωσορισμού τους στη Βαυαρία.
Συγκεκριμένα, στη μπροστινή ετικέτα του μπουκαλιού αναγραφόταν η φράση «Η πατρίδα έχει ανάγκη από μπύρα», ενώ στην πίσω ετικέτα ξεχώριζαν λέξεις όπως «προστατεύω», «διαφυλάττω», «υπερασπίζομαι», «πειθαρχία», «πίστη» και «ειλικρίνεια».

Διάφορες ομάδες του τοπικού πανεπιστημίου προέτρεψαν τους πολίτες να μποϋκοτάρουν το ζυθοποιείο, ενώ οι χρήστες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης την χαρακτήριζαν «ναζιστική μπύρα».

Τόνισαν την τιμή του μπουκαλιού που ανερχόταν σε 0.88 ευρώ, αριθμός που παραπέμπει στο 88, που είναι ο κώδικας των νεοναζιστικών ομάδων, για να συμβολίσουν τον γνωστό χαιρετισμό του Χίτλερ και το πώμα του ήταν διακοσμημένο με μια νεκροκεφαλή, θυμίζοντας σύμβολα που έφεραν πάνω τους μονάδες των Ες-Ες.

Επιπλέον, η ημερομηνία λήξης της είναι η 9η Νοεμβρίου, που παραπέμπει στη «νύχτα των κρυστάλλων», το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Συνέβη τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας και ήταν η πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε αργότερα με το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ονομάστηκε «νύχτα των κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.

Η εταιρία έχει ξεκαθαρίσει ότι όλα αυτά είναι απλές συμπτώσεις, και δεν είναι συμβολικά ή προσχεδιασμένα. «Η τιμή της μπίρας εξαρτάται από τους φόρους και η ημερομηνία λήξης υπολογίζεται με αυτόματο τρόπο από τον υπολογιστή. Δεν έχουμε καμία σχέση με εξτρεμιστικές δράσεις», τόνισε στο γερμανικό πρακτορείο, ο ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας, Φράνκ Ζίλνερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ