ΚΟΣΜΟΣ

Ύποπτος συνδέει τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες - πιθανός στόχος το πυρηνικό εργοστάσιο

Ύποπτος συνδέει τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες - πιθανός στόχος το πυρηνικό εργοστάσιο
REUTERS

Και δεύτερος άνδρας φαίνεται να έλαβε μέρος στην επίθεση στο μετρό των Βρυξελλών. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει σήμερα ότι και δεύτερος άνδρας, που κουβαλούσε έναν μεγάλο σάκο, εμφανίζεται σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του μετρό των Βρυξελλών, μαζί με τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές, ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας του σταθμού Μάλμπεκ.

Η Le Monde αναφέρει ακόμη ότι η αστυνομία ψάχνει έναν δεύτερο πιθανό συνεργό – οι αρχές λένε ότι αναζητούν έναν ύποπτο που ήταν στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ κι ο οποίος πιστεύουν ότι διέφυγε από το σημείο χωρίς να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά σε δεύτερο δράστη στις επιθέσεις του μετρό, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται.

Το βελγικό RTBF μετέδωσε την πληροφορία ότι υπήρξε και δεύτερος βομβιστής στο μετρό μαζί με τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι χωρίς να αποκαλύψει την πηγή.

Επίσης μετέδωσε ότι στην «διαθήκη» που βρέθηκε από την αστυνομία στον υπολογιστή του Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι αναφέρεται το όνομα του Μοχάμεντ Μπακαλί.

Μπακαλί: Ο άνθρωπος- κλειδί

Οι αρχές διερευνούν πιθανές διασυνδέσεις με όλους του υπόπτους των επιθέσεων στο Παρίσι που έχουν συλληφθεί. Ένας άνθρωπος-κλειδί για τις αρχές είναι ο Μοχάμεντ Μπακαλί, 28 ετών. Ο Μπακαλί φέρεται να είχε νοικιάσει δύο κρησφύγετα στο Βέλγιο όπου διέμεναν οι μακελάρηδες του Παρισιού.
Κατά την έρευνα στο σπίτι της γυναίκας του Μπακαλί τον Νοέμβριο, η αστυνομία βρήκε μια ταινία διάρκειας 10 λεπτών από κρυφή κάμερα που ήταν τοποθετημένη σε θάμνο, η οποία δείχνει το σπίτι ενός Βέλγου ανώτερου στελέχους πυρηνικού εργοστασίου της Φλάνδρας και το ίδιο να μπαίνει και να βγαίνει.

Ο Μπακαλί είναι φυλακισμένος από την ημέρα της σύλληψής του τον Νοέμβριο.

Ο Μπακαλί συνδέεται με το διαμέρισμα στο Auvelais, που βρίσκεται στην Ναμούρ και είχε χρησιμοποιηθεί από τους τρομοκράτες του Παρισιού. Το RTBF παρουσίασε την εκδοχή να είναι ο Μπακαλί και όχι ο Αμπντεσλάμ αυτός στον οποίο αναφέρεται ο Μπακράουι λέγοντας: «Αν συνεχίσω έτσι, θα καταλήξω σε ένα κελί δίπλα του.»

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα το πρωί ενώπιον του δικαστηρίου για την ακροαματική διαδικασία.

Ποιοι είναι οι δράστες

Σϋμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, πρόκειται για τα αδέρφια Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουι, βέλγοι πολίτες. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου τόνισε ότι ο Μπραχίμ εμπλέκεται στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα. Ο Χαλίντ χτύπησε στον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ, όπου σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι. Ακόμη δύο συμμετέχοντες στην επίθεση στο αεροδρόμιο δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Ο ένας έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμη ένας διαφεύγει.

Την ίδια ώρα σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του ενός από τους δράστες καθώς η Τουρκία υποστηρίζει ότι τον Ιούλιο του 2015 τον είχε απελάσει στο Βέλγιο όπου αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι τουρκικές Αρχές πρόκειται για τον Μπραχίμ Ελ Μπακράουι. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψής του στη Φινλανδία, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι 3.128 φερόμενοι ως ξένοι τζιχαντιστές έχουν απελαθεί από τη χώρα του μετά το 2011, ενώ άλλοι περίπου χίλιοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

«Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία», ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς.

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, απελάθηκε στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», συμπλήρωσε.

Θρίλερ με τις ταυτότητες των δραστών

Νέο θρίλερ με τους δράστες του μακελειού στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, καθώς, σύμφωνα με την βελγική «De Standaard» - που επικαλείται αστυνομικές πηγές- o δεύτερος νεκρός βομβιστής αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ταυτοποιήθηκε ότι είναι ο Νατζίμ Λαχράουι.

Οι νέες πληροφορίες των βελγικών μέσων αναφέρουν ότι ο Λαχράουι δεν είναι ο βομβιστής με το καπέλο, αλλά ο πρώτος εξ αριστερών που απεικονίζεται στη φωτογραφία ντοκουμέντο. Ακριβώς δίπλα τους είναι ο ένας εκ των αδερφών Μπακράουι και παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του άνδρα με τα λευκά και το καπέλο και ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης.

arxes23

O Νατζίμ Λαχράουι καταζητείται από το 2013 και θεωρείται πως είχε μεγάλη συμμετοχή στις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2015. Mάλιστα θεωρείται ειδικός στην κατασκευή βομβών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένει ασύλληπτος ο "βομβιστής με το καπέλο", πιθανότατα εκείνος που άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο αεροδρόμιο και ο οποίος δεν ανατινάχθηκε.

Οι δύο βόμβες που δεν έσκασαν

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες υπήρχαν δύο ακόμα βόμβες που δεν εξερράγησαν και που αν είχε συμβεί αυτό, ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου, Φρεντερίκ Φαν Λέου, στο χώρο του αεροδρομίου των Βρυξελλών βρέθηκε ένας σάκος που περιείχε τον «μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό», ο οποίος τελικά δεν εξερράγη.

Παράλληλα η βελγική εφημερίδα DH αποκαλύψε σήμερα ένα λαθος εταιρίας ταξί, το οποίο χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες, που πιθανόν να έσωσε τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ταξί έστειλε μικρότερο αυτοκίνητο για να παραλάβει τους τρομοκράτες, από αυτό που είχαν ζητήσει και δεν κατάφεραν να κουβαλήσουν όλο τον «εξοπλισμό θανάτου». Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ιμπραήμ Ελ Μπακραούι (Ibrahim El Bakraoui) και δύο ακόμα ύποπτοι άνδρες για τις επιθέσεις, είχαν καλέσει ένα μίνιβαν, νωρίς την Τρίτη, να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο, από ένα διαμέρισμα βόρεια της πόλης, φορτωμένοι με τους «σάκους του θανάτου».

Όταν πήγε να τους παραλάβει ο οδηγός, οι τρεις τζιχαντιστές διαπίστωσαν ότι το πορτ-μπαγκάζ του οχήματος, δεν μπορούσε να χωρέσει και τους τέσσερις ταξιδιωτικούς σάκους, οπότε άφησαν πίσω τους τον βαρύτερο εκρηκτικό μηχανισμό. Μετά τις επιθέσεις και όταν οι αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες, βρήκαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο διαμέρισμα της περιοχής Schaerbeek, όπου είχαν τη γιάφκα τους οι τζιχαντιστές και τον εξουδετέρωσαν.

Θα ισοπέδωναν το αεροδρόμιο

Σοκ προκαλεί η υπόθεση τι θα γινόταν αν οι τρομοκράτες κατάφερναν να περάσουν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τους άλλους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, εκτός από τους άλλους δύο που ανατινάχθηκαν και σκόρπισαν το θάνατο. Μάλιστα, ο ένας που έμεινε στη γιάφκα τους και ο άλλος που δεν εκπυρσοκροτήθηκε, καθώς έκανε πίσω την τελευταία στιγμή ο καμικάζι αυτοκτονίας -σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες- τότε ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος και θα ισοπέδωναν, κυριολεκτικά, το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 35 τραυματίστηκαν σοβαρά από τις δύο εκρήξεις.

Η συνταγή της "Μητέρας του Σατανά" για την κατασκευή βομβών

Όση πολυπλοκότητα χαρακτηρίζει τις βομβιστικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη, τόση απλότητα κρύβεται πίσω από την κατασκευή των φονικών όπλων.

Όπως προκύπτει από έρευνα των γαλλικών Αρχών που δημοσιεύεται από τους New York Times, για να κατασκευαστεί μία βόμβα που θα χρησιμοποιηθεί από καμικάζι αυτοκτονίας, απαιτούνται απλά οξυζενέ, ασετόν, καλώδια, ένας εκπυρσοκροτητής, αλλά και ειδικές γνώσεις. Τόσο σε ό,τι αφορά την κατασκευή της, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την πυροδότησή της.

Σε όλες τις επιθέσεις του, από αυτές στις αρχές του 2014 μέχρι τις πολύνεκρες χθεσινές στις Βρυξέλλες, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τριυπεροξειδίο της τριακετόνης γνωστότερο και ως TAPT.
Πρόκειται για εκρηκτική ύλη η οποία παρασκευάζεται από ασετόν και οξυζενέ και είναι αρκετά επικίνδυνη ακόμα και για τον ίδιο τον βομβιστή καμικάζι, δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι απίθανο, δε, να μην πυροδοτηθεί αν ο βομβιστής δεν είναι άρτια εκπαιδευμένος, αναφέρει η σχετική έκθεση.
Η ύλη TAPT, γνωστή και ως «Μητέρα του Σατανά» πρωτοεμφανίστηκε πριν ακόμα μάθουμε για την ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους ή πιο σωστά πριν η συγκεκριμένη οργάνωση αρχίσει να εισβάλλει με τόση συχνότητα στην καθημερινότητά μας.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2014, μεταδόθηκε παγκοσμίως η είδηση της σύλληψης ενός Γάλλου ονόματι Ιμπραήμ Μπουντινά, ο οποίος σχεδίαζε να χτυπήσει στις Κάννες. Ο Μπουντινά μάλιστα, είχε περάσει από την Ελλάδα και συγκεκριμένα τον Έβρο, αφού πρώτα είχε εκπαιδευτεί επί ένα ολόκληρο μήνα στη Συρία για το πως θα υλοποιήσει με απόλυτη επιτυχία το σχέδιό του.

Παρότι οι ελληνικές Αρχές είχαν βρει στην κατοχή του ένα usb στο οποίο υπήρχαν αρχεία σχετικά με το πως κατασκευάζεται μία βόμβα, του επέτρεψαν να συνεχίσει το ταξίδι του, αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN και της Καθημερινής. Η ελληνική Αντιτρομοκρατική, ωστόσο, βοήθησε ώστε να αποτραπεί το χτύπημα, ειδοποιώντας τη γαλλική που ξεκίνησε να παρακολουθεί τις κινήσεις του άμα τη άφιξη του στη χώρα.

Όταν η γαλλική αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμα που νοίκιαζε ο υποψήφιος τρομοκράτης, βρήκε μέσα σε ντουλάπες πολλά κουτιά αναψυκτικών γεμάτα με σκόνη. Τη «Μητέρα του Σατάνα»...
Έκτοτε, το TAPT αποτελεί σήμα κατατεθέν του ISIS. Χρησιμοποιήθηκε τόσο στην επίθεση κατά του ρωσικού Metrojet, το οποίο συνετρίβη την 31η Οκτωβρίου στο Σινά, όσο και σε όλες τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, αλλά και σε αυτές των Βρυξελλών.

Ποια είναι τα δυο αδέρφια που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλες

khalidelbakraui

O Χαλίντ Ελ Μπακράουι (Reuters)

Ο Χαλίντ και ο Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι, τα δύο αδέρφια βομβιστές αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις αιματηρές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το μετρό ήταν γνωστοί στις αστυνομικές αρχές, ενώ συνδέονται με το μακελειό στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα δύο αδέρφια ήταν Βέλγοι υπήκοοι, και έχουν σοβαρές καταδίκες που “δεν συνδέονται με την τρομοκρατία”, όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Φρεντερίκ Φαν Ντε Λέου.

Ο 27χρονος Χαλίντ, ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε βαγόνι του μετρό στον σταθμό Μάλμπεκ, έχει καταδικαστεί σε πέντε έτη για κλοπές αυτοκινήτων το 2011.

Στον αδερφό του, τον 30χρονο Ιμπραήμ, ενός εκ των δύο βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είχε επιβληθεί το 2010 ποινή 9 ετών επειδή είχε πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών με καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια ληστείας, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Τα φώτα της αστυνομίας έπεσαν ξανά στα δύο αδέρφια στις 15 Μαρτίου, όταν η αστυνομία έκανε έφοδο σε διαμέρισμα στην περιοχή Φόρεστ στις Βρυξέλλες, ως μέρος της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο Χαλίντ είχε νοικιάσει το εν λόγω διαμέρισμα με ψεύτικη ταυτότητα.

Ο Χαλίντ εκτιμάται ότι είχε νοικιάσει και άλλα διαμερίσματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να γίνουν οι προετοιμασίες για τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι. Μεταξύ αυτών και το διαμέρισμα στην πόλη Σαρλερουά, από όπου ο Αμπντελαμίντ Αμπαούντ ξεκίνησε για να οργανώσει την πολύνεκρη επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η αστυνομία περίμενε ότι το εν λόγω διαμέρισμα θα ήταν εγκαταλελειμμένο, αντιθέτως ήρθαν αντιμέτωποι με βαρείς πυροβολισμούς, σκοτώνοντας έναν, ενώ άλλοι δύο διέφυγαν –μεταξύ αυτών, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη 3 μέρες αργότερα.

Στην εντατική 61 από τους τραυματίες

Ο αριθμός των τραυματιών των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες που διαπράχθηκαν την Τρίτη ανέρχεται σε 300, ενώ ο απολογισμός των νεκρών παραμένει στους 31, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Βελγίου.

Βάσει προηγούμενων επίσημων απολογισμών των βελγικών αρχών, οι τραυματίες ανέρχονταν σε 270, ενώ ορισμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 32 έως 34 νεκρούς.

«Ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 31, ενώ ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε περίπου 300, από τους οποίους οι 150 νοσηλεύονται», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Βελγίου και διευκρινίζεται ότι οι 61 από τους 150 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Διαβάστε ακόμα:

Μόνο στο CNN Greece: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών λίγο μετά το μακελειό

Οι κυριότερες επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη από το 2004 έως σήμερα

Βρυξέλλες: Χρονικό ενός προαναγγελθέντος τρομοκρατικού χτυπήματος

Ισλαμικός εξτρεμισμός: Γιατί στρατολογούνται οι νέοι της Ευρώπης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ