ΚΟΣΜΟΣ

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι Βέλγοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι Βέλγοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης
REUTERS/ CHRISTIAN HARTMANN

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Τσαρλς Μισέλ, όπως μεταδίδουν τα βελγικά μέσα.

Την ίδια ώρα σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του ενός από τους δράστες καθώς η Τουρκία υποστηρίζει ότι τον Ιούλιο του 2015 τον είχε απελάσει στο Βέλγιο όπου αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες από τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ένας από τους καμικάζι των Βρυξελλών, ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του περασμένου έτους, αποκάλυψε σήμερα τούρκος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ενας δεύτερος τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρώτη απέλαση, τον περασμένο Ιούλιο, έγινε με βάση υποψίες ότι ήταν ξένος μαχητής, αλλά δεν διεπράχθη έγκλημα στην Τουρκία. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για «διοικητική απέλαση».

“Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία”, ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς.

“Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, απελάθηκε στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο”, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ