ΚΟΣΜΟΣ

Τι είπε ο Αμπντεσλάμ στους ανακριτές

Τι είπε ο Αμπντεσλάμ στους ανακριτές

Στην ανάκριση της 19ης Μαρτίου από την Βελγική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, γνώση της οποίας έλαβε το γαλλικό δίκτυο BFMTV, ο Σαλά Αμπντεσλάμ είπε ότι είχε πρόσβαση «σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διαμερίσματα», ενώ μίλησε για τον αδελφό του Μπραχίμ αλλά και για τον «υπεύθυνο» για τις επιθέσεις στο Παρίσι, τον Αμπαούντ.

Ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη στις Βρυξέλλες τέσσερις μήνες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και αμέσως ξεκίνησε η ανάκρισή του από τις βελγικές αρχές. Κατά την διαδικασία, ο Αμπντεσλάμ έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την οργάνωση των επιθέσεων στο Παρίσι, είπε ότι εγκατέλειψε την τελευταία στιγμή αφού δεν ήθελε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του και επιχείρησε να υποβαθμίσει τους δεσμούς του με τον Αμντελχαμίντ Αμπαούντ. Επίσης, είπε ότι δεν γνώριζε τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας του Μπατακλάν, αλλά επιβεβαίωσε την συμμετοχή άλλων εννέα ατόμων στις επιθέσεις του Παρισιού και στο Stade de France.

Τι είπε για τον αδελφό του Μπραχίμ

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ είπε πως ο αδελφός του έπαιξε κομβικό ρόλο στις επιθέσεις στο Παρίσι. Ήταν εκείνος που διατύπωνε κάθε φορά το αίτημα «για νοικιασμένα αυτοκίνητα και διαμερίσματα». Ο Μπραχίμ πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στο Counter Voltaire, στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

Το όνομα του Μπραχίμ αναφέρθηκε πολλές φορές κατά την ανάκριση κυρίως σε ό,τι είχε να κάνει με τις αγορές υλικών κατασκευής εκρηκτικών και ο Αμπντεσλάμ είπε ότι «κάθε φορά που (ο ίδιος) έπρεπε να πληρώσει τα πράγματα για την προετοιμασία αυτών των επιθέσεων, τα χρήματα προέρχονταν από τον Μπραχίμ».

Ο ρόλος του Αμπαούντ

Ο Αμπντεσλάμ έδειξε ως ιθύνοντα νου των επιθέσεων στο Παρίσι, τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, πληροφορία που του είχε δώσει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο αδελφός του Μπραχίμ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είδε τον Αμπαούντ στο Σαρλερουά, στις 11 Νοεμβρίου, τονίζοντας πως ήταν η μοναδική φορά που συναντήθηκε με τον Αμπαούντ.

Ωστόσο, οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί για ληστεία που είχαν διαπράξει από κοινού το 2010. Γενικότερα, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFMTV, υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις ή παραλείψεις των γεγονότων στις δηλώσεις του Αμπντεσλάμ κατά την ακρόασή του.

Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου

Ο Αμπντεσλάμ αναφέρθηκε στο βράδυ της 13ης Νοεμβρίου και στην αποστολή του να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μαζί με άλλους τρείς έξω από το Stade de France. Ο Αμπντεσλάμ είπε ότι γνώριζε τον Μπιλάλ Χαντφί, όμως δεν ήξερε «τους άλλους δύο Ιρακινούς».

«'Επρεπε να μπω στο γήπεδο ως φίλαθλος, όμως δεν είχα εισιτήριο», είπε στους ανακριτές.

Εγκατέλειψα την αποστολή μου όταν πάρκαρα το αυτοκίνητο. Άφησα στο γήπεδο τους τρεις συνεπιβάτες μου κι έφυγα. Περιφερόμουν άσκοπα.
Μετά, αφού πήγα στο μετρό, επικοινώνησα με τον Μοχάμεντ Αμπρίνι.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Αμπντεσλάμ είχε έρθει σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους πριν οι δύο φίλοι του, Μοχάμεντ Αμρί και Χαμζά Ατού, τον παραλάβουν από το Παρίσι και κατευθυνθούν προς το Βέλγιο. Ο Αμπντεσλάμ βρήκε καταφύγιο στον Μοχάμεντ Μπελκαΐντ στο Σάρμπεκ και το Φορέτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ