ΚΟΣΜΟΣ

Κενά στην αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ε.Ε.

Κενά στην αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ε.Ε.
REUTERS/Charles Platiau

Την ώρα που οι βελγικές αρχές συγκεντρώνουν «πυρά» για την αδυναμία τους να αξιοποιήσουν πληροφορίες που είχαν να κάνουν με το παρελθόν και την δράση των τζιχαντιστών που οδήγησαν στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποκαλύπτει τα κενά στην αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ε.Ε.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποκαλύπτει όχι μόνο προβλήματα στην διαχείριση πληροφοριών αλλά και απροθυμία συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών.

Στο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάγκη διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων υπηρεσιών όπως η FRONTEX, η Europol, η Interpol αλλά και η επικαιροποίηση των στοιχείων σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους πολίτες που εισέρχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους .

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την συλλογή και καταχώρηση στοιχείων όσων ταξιδεύουν (Passenger Name Record) αεροπορικώς τόσο στην Ζώνη Σένγκεν όσο και εκτός.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται η ανάγκη για ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα τρομοκρατίας και ειδικότερα μια λεπτομερής καταγραφή του κινδύνου ριζοσπαστικοποίησης αλλοδαπών σε καταυλισμούς και χώρους κράτησης αλλά και των στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών στα Βαλκάνια και σε χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ σχεδιάζει την εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών θα επιβλέπει ο Κλάδος Ασφάλειας του Αρχηγείου ενώ το κόστος του θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφάλειας.

Δείτε εδώ την κοινή δήλωση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και αντιπροσώπων των
θεσμικών οργάνων της ΕΕ για τις τρομοκρατικέςεπιθέσεις της 22ας Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ