ΚΟΣΜΟΣ

Θέμα δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ θέτει η Άγκυρα – Τι απαντά η Κύπρος

Θέμα δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ θέτει η Άγκυρα – Τι απαντά η Κύπρος
Κυπριακή ΑΟΖ ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Θέμα δικαιωμάτων μέρους του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ θέτει η Τουρκία, που σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Προειδοποιεί μάλιστα πως «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «στο παρόν στάδιο που έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη περιεκτικής λύσης με στόχο την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η απόφαση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για διαγωνισμό, από τη μια παραβλέπει τα ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και από την άλλη παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας τα οποία πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της περιοχής».

Στην ανακοίνωση η Άγκυρα δηλώνει ότι «δεν θα επιτρέψει ούτε και τώρα σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς της και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα».

Η απάντηση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών

Ως «έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων», χαρακτηρίζει την τουρκική ανακοίνωση το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνει ακόμη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης/ Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ