ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Σεσημασμένος τζιχαντιστής ο ένας από τους συλληφθέντες για τις επιθέσεις

Βρυξέλλες: Σεσημασμένος τζιχαντιστής ο ένας από τους συλληφθέντες για τις επιθέσεις
REUTERS/Christian Hartmann

«Λαβράκι» φαίνεται ότι έπιασαν οι βελγικές Αρχές καθώς, όπως μεταδίδει το RTBF ένας από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες, είχε ενεργό συμμετοχή στη δολοφονία του αφγανού πολέμαρχου Αχμέτ Σαχ Μασούντ μία μέρα πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Σαχ Μασούντ θεωρούνταν ως ο κύριος πολέμιος των Ταλιμπάν και την ευθύνη για τη δολοφονία του είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το RTBF πρόκειται για τον άνδρα που συνελήφθη στη στάση του τραμ στην περιοχή Σάαρμπεκ την Παρασκευή και ο οποίος, σύμφωνα με την εισαγγελία του Βελγίου συνδεόταν με την υπόθεση της σύλληψης στο Παρίσι την επόμενη μέρα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το βελγικό δίκτυο, ο συλληφθείς είναι αλγερινής καταγωγής και ονομάζεται Αμπντεραμάν Αμερούντ (Abderamane Ameuroud) και έχει καταδικαστεί στη Γαλλία για συμμετοχή στη δολοφονία του αφγανού Σαχ Μασούντ. Οι βελγικές Αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για σημαντικός στέλεχος των τζιχαντιστών και πως η σύλληψή του θα βοηθήσει να ξετυλιχτεί του κουβάρι των επιθέσεων σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Έπιασαν και τον άνδρα με το καπέλο

Ο Φεϊζάλ Σεφού, που συνελήφθη την Πέμπτη το βράδυ μπροστά στο κτίριο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, αναγνωρίστηκε ως «ο άνδρας με το καπέλο» που φαίνεται στις φωτογραφίες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του αεροδρομίου Ζαβεντέμ, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φεϊζάλ αναγνωρίστηκε από τον ταξιτζή που μετέφερε τους τρεις άνδρες στο αεροδρόμιο.

Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα ο Σεφού συνελήφθη μπροστά από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία στις 24 Μαρτίου ενώ ο οδηγός ταξί έπαιξε για άλλη μια φορά σημαντικό ρόλο αφού τον αναγνώρισε μεταξύ άλλων υπόπτων.

Ο «άνδρας στα λευκά», σύμφωνα με μαρτυρίες, έφυγε από το αεροδρόμιο με τα πόδια κι εντοπίστηκε κοντά στο Σάρμπεκ, σχεδόν δύο ώρες μετά τις επιθέσεις. Οι βελγικές αρχές, από εκεί και πέρα έχασαν τα ίχνη του πριν τον εντοπίσουν ξανά κοντά στην Εισαγγελία μέσα σε ένα αυτοκίνητο μαζί με δύο άνδρες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν αλλά στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τους εισαγγελείς

Η Βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει απαγγείλει κατηγορίες σε τρεις άνδρες, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο ύποπτος με το καπέλο που φαίνεται σε βίντεο ασφαλείας μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την Τρίτη.

2016 03 22T222110Z 1868636340 GF10000356417 RTRMADP 3 BRUSSELS BLAST

Πηγή: Reuters

Ο Φεϊζάλ Σεφού κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες για δολοφονίες μέσω τρομοκρατικών ενεργειών και για απόπειρα δολοφονίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του.

Δύο ακόμη άνδρες, ο Αμπουμπακάρ Α. και Ραμπάχ Ν. επίσης κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ραμπάχ Ν. καταζητούταν μετά από την αστυνομική επιδρομή στην Γαλλία, αυτή την εβδομάδα, με την οποία αποτράπηκε, σύμφωνα με την αρχές, νέα επίθεση.

Επίσης οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως παρατείνεται η κράτηση ενός άνδρα, του Ανμπντεραμάν Α. για άλλες 24 ώρες. Είχε προσαχθεί κατά την διάρκεια αστυνομικών επιδρομών μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Άλλος ένας, ο Ταφίκ Α., ανακρίθηκε την Παρασκευή και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Η χθεσινή σύλληψη

Η χθεσινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο των ερευνών των αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη υπόπτων που σχετίζονται με τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος άνδρας κινούνταν στην περιοχή κρατώντας έναν σάκο. Δεν υπάκουσε στις εντολές των αστυνομικών, οι οποίοι πυροβόλησαν προς το μέρος του, με αποτέλεσμα την "εξουδετέρωσή" του. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τον απομάκρυναν από το σημείο.

2016 03 25T153459Z 1605003973 GF10000360431 RTRMADP 3 BELGIUM BLAST

Πηγή: Reuters

Πάντως πριν τον συλλάβουν οι αστυνομικοί, απομάκρυναν ένα παιδί, που την ώρα της επιχείρησης βρισκόταν στη στάση του τραμ. Μόλις οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής ακινητοποίησαν τον ύποπτο, φρόντισαν να απομακρύνουν με ασφάλεια το παιδί και στη συνέχεια προχώρησαν στη σύλληψη του ύποπτου άνδρα.

Διαβάστε επίσης

Ταυτοποιήθηκε ο τρίτος άνδρας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Δολοφονία φρουρού σε πυρηνικό εργοστάσιο και κλοπή του πάσου εισόδου

Σε κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία των ΗΠΑ τα αδέλφια Μπακράουι

Επίθεση Βρυξέλλες: Χάρτη του αεροδρομίου Ζαβεντέμ έκρυβε ο Αμπαούντ στο Παγκράτι

Ενώνουν τα κομμάτια του παζλ της τρομοκρατίας στην Ευρώπη οι αρχές

Η βελγική αστυνομία «ξέχασε» να ενημέρωσει τα κεντρικά για τον Αμπντεσλάμ

Καρέ-καρέ η απομάκρυνση παιδιού δίπλα από τον ύποπτο στο Σάρμπεκ

Μπαράζ συλλήψεων υπόπτων για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ