ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο ντοκουμέντο: Η άγνωστη ζωή των αδερφών Αμπντεσλάμ

Βίντεο ντοκουμέντο: Η άγνωστη ζωή των αδερφών Αμπντεσλάμ
Φωτογραφία της γαλλικής αστυνομίας από τις 15 Νοεμβρίου 2015, που δείχνει τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ (Abdeslam Salah), ζητώντας όσοι έχουν πληροφορίες για αυτόν να τις καταθέσουν. Ο γεννημένος στο Βέλγιο Αμπντεσλάμ ήταν ένας από τους βασικούς υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Συνελλήφθη στις 18 Μαρτίου 2016 μετά από επιδρομή της βελγικής αστυνομίας στο κρησφύγετό του στις Βρυξέλλες REUTERS/POLICE NATIONALE/HANDOUT VIA REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY

Χορεύοντας με τραγούδια του αγαπημένου τους ράπερ Lacrim, σε κοσμικό κέντρο διασκέδασης επί της κομψής λεωφόρου Louise των Βρυξελλών, αυτή είναι μία πλευρά των μακελάρηδων του Παρισιού που δεν έχετε ξαναδεί.

Στο βίντεο ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, με ένα τσιγάρο στο χέρι του, φλερτάρει με μία ξανθιά κοπέλα, ενώ ο νεότερος αδελφός του Σαλάχ, ντυμένος με ένα πορτοκαλί φούτερ, φωνάζει με την παρέα τους λίγο πιο πίσω.

Η ημερομηνία που τραβήχτηκε το βίντεο είναι στις 8 Φεβρουαρίου του 2015.

Οκτώ μήνες αργότερα, ο Μπραχίμ ανατινάχθηκε σε καφετέρια του Παρισιού. Η αυτοκτονία του ήταν μέρος μίας θανατηφόρας αποστολής του ISIS, που κατέληξε να μετρά εκατοντάδες τραυματισμένους και 130 νεκρούς ανθρώπους. Ο Σαλάχ είναι το μόνο μέλος της αποστολής που επιβίωσε και άρχισε να κρύβεται από τις αρχές.

Σε fast forward, μετά από έναν χρόνο τον Μάρτιο του 2016, ο Σαλάχ συνελήφθη στην βελγική πρωτεύουσα, η οποία συγκλονίστηκε από τις επιθέσεις των «παιδιών» της, και όπου εκείνοι που γνώριζαν τα αδέρφια προβληματίζονται σχετικά με το πώς πολλά από τα άτομα που συναναστρέφονταν με εκείνους και τον κύκλο τους, θα μπορούσαν να έχουν παρασυρθεί μαζί τους τόσο γρήγορα.

Οι δύο φίλοι τους, που τράβηξαν το βίντεο καθώς διασκέδαζαν με το τρομοκρατικό δίδυμο εκείνο το βράδυ του Φεβρουαρίου, συμφώνησαν να μοιραστούν τις ιστορίες τους με το CNN, υπό την προϋπόθεση να μην
αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και να μιλήσουν μακριά από την γειτονιά τους το Μόλενμπεκ.

Το CNN τους συνάντησε σε ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση αναπνοής από τις σκηνές θηριωδίας που σημειώθηκαν στο μετρό του Μάλμπεκ.

Δίνοντάς τους ψεύτικα ονόματα, ο Καρίμ και ο Ραχίντ λένε ότι θυμούνται ότι ο Μπραχίμ ήταν ο σοβαρός, ενώ ο Σαλάχ η ψυχή της παρέας.

«Ήταν καλοί άνθρωποι», λέει ο Ραχίντ. «Υποθέτω ότι θα μπορούσαμε κιόλας να πούμε ότι ζούσαν την ζωή στο έπακρο».

«Έβλεπα τον Σαλάχ να λέει αστεία, να καπνίζει, να πίνει και να παίζει χαρτιά», λέει ο Καρίμ.

«Αν μη τι άλλο, του άρεσαν οι γυναίκες. Ήταν γυναικάς και κάποια στιγμή είχα ακούσει ότι είχε κοπέλα».

Κοιτάζοντας πίσω και έπειτα από εκείνη την αξέχαστη βραδιά του Φεβρουαρίου, ο Ραχίντ λέει ότι τα αδέλφια άρχισαν να αλλάζουν.

«Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τους είδα να πίνουν», λέει.

«Ο Μπραχίμ άρχισε να μυείται περισσότερο στη θρησκεία. Πήγαινε κάθε Παρασκευή στο τζαμί, ενώ αν δεν πήγαινε θα προσευχόταν από το σπίτι».

Εκείνη την περίοδο, οι δύο φίλοι είπαν ότι δεν είχαν ιδέα για το ότι τα αδέλφια είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους προς τον ριζοσπαστισμό.

Ο Καρίμ και ο Ραχίντ λένε ότι οι ίδιοι δεν ασπάζονται τέτοιες απόψεις, ωστόσο ένα μέλος της οικογένειας του Καρίμ εμποδίστηκε πρόσφατα από τις αρχές για την προσπάθειά του να ενταχθεί στο πλευρό του ISIS στη Συρία. Ήταν μόλις 15 ετών.

«Όλα έγιναν τόσο γρήγορα που η οικογένεια μου ίσα που το παρατήρησε», λέει ο Καρίμ.

«Επίσης όλα αυτά γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, στο διαδίκτυο και στα δωμάτιά τους».

Οικογένεια

Άνεργος, με οκτώ μήνες φυλάκισης στο ιστορικό του, ο Καρίμ πέρναγε τα απογεύματά του στην καφετέρια Les Beguines, που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του όπου και τελικά ήρθε σε επαφή με τους νέους ιδιοκτήτες της,
τους αδελφούς Αμπντεσλάμ το 2011.

Επίσης λέει ότι ο ίδιος και ο Ραχίντ κάπνιζαν μαζί μαριχουάνα.

Έπαιζαν πόκερ με χρήματα, έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών και παρακολουθούσαν την αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα όλοι μαζί στην τηλεόραση, την Ρεάλ Μαδρίτης, όπου ο Μπραχίμ είχε ιδιαίτερη αδυναμία για τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

«Ήταν ένα όμορφο περιβάλλον και ένιωθα πολύ οικογενειακά», λέει ο Ραχίντ.

Επίσης, μέλη της «οικογενείας» αυτής ήταν ακόμη τρεις άνδρες, οι οποίοι είναι υπό κράτηση, επειδή βοήθησαν τον Σαλάχ όσο αυτός κρυβόταν.

Ωστόσο οι βελγικές αρχές δεν αμφισβήτησαν ποτέ τον Ραχίντ και τον Καρίμ, ακόμη και όταν ο Καρίμ ήταν με έναν από τους υπόπτους, τον οδηγό της απόδρασης του Σαλάχ την νύχτα που εκείνος ζήτησε να τον πάρουν από την Γαλλία και να τον φέρουν στο Βέλγιο.

Οι δύο φίλοι ισχυρίζονται ότι ο Χάμζα Ατού, ο οδηγός και ο συνεργός του Μοχάμεντ Αμρί, δεν γνώριζαν που επρόκειτο να μπλέξουν.

Όσο για τον Σαλάχ δεν είναι τόσο σίγουροι.

«Αμφιβάλλω ότι απλά βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή», λέει ο Καρίμ.

«Πρέπει να παρασύρθηκαν»

Ρίχνοντας μία ματιά στο παρελθόν, μέσα από σχολικές φωτογραφίες, ο Καρίμ δείχνει το πρόσωπο ενός μαθητή περίπου 10 χρονών, να στέκεται από πάνω του στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου.

Πίσω από το χαμόγελό του είναι αδύνατον να προβλέψουμε ότι το αγόρι της φωτογραφίας, ο Καχίμπ Άκρουχ, θα πυροβολούσε Παριζιάνους στο πλευρό του Μπραχίμ λίγο πριν ανατινάξει τον εαυτό του.

«Το τελευταίο πράγμα που άκουσα για εκείνον ήταν ότι πήγε στη Συρία, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε ένα μικρό κοριτσάκι».

Ο Καρίμ λέει, ότι όχι μόνο δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι φίλοι του έκαναν ότι έκαναν, αλλά πώς το έκαναν, λέγοντας ότι πιθανώς βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. «Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να κάνω ότι έκαναν κι εκείνοι θα ήταν αν ήμουν μεθυσμένος η βρισκόμουν υπό την επήρεια ναρκωτικών... πάντως όχι στον πλήρη έλεγχο των αισθήσεών μου».

«Πιστέψτε με κυρία», επιμένει ο Ραχίντ. «Κανένας δεν γεννιέται τόσο κακός».

Κατά κάποιο τρόπο οι δύο φίλοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως θύματα της εξάπλωσης του ISIS και της επιρροής του.

«Είναι πολύ σοβαρό», λέει ο Ραχίντ.

«Ως νεαροί μουσουλμάνοι με μειωμένες ευκαιρίες στη ζωή, από εδώ και πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο για ανθρώπους σαν κι εμάς», λέει ο Καρίμ.

«Επίσης, τον τελευταίο καιρό φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και το μετρό, για να μην γίνουμε κομμάτια».


Inside the Paris attackers' inner circle
By Nina dos Santos, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ