ΚΟΣΜΟΣ

Αποστολή ειδικών δυνάμεων στη Συρία αποφάσισαν οι ΗΠΑ

Αποστολή ειδικών δυνάμεων στη Συρία αποφάσισαν οι ΗΠΑ
EPA/US MARINE CORPS

Σε αποστολή μικρού αριθμού δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία κατέληξε ο Λευκός Οίκος σε μια σαφή προσπάθεια αλλαγής των ισορροπιών στο έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) τις πληροφορίες λέγοντας ότι οι ειδικές δυνάμεις στη Συρία δεν θα έχουν αποστολή μάχης αλλά τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αμυνθούν ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει η στρατηγική εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα. Πρόσθεσε παράλληλα ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα αποστολής ειδικών δυνάμεων και στο Ιράκ.

Νωρίτερα, κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές, διαμήνυαν ότι θα πρόκειται για "λιγότερους από 50" που θα αναπτυχθούν σε ελεγχόμενες από Κούρδους περιοχές στη βόρεια Συρία και οι οποίοι θα έχουν καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, βοηθώντας κουρδικές και αραβικές δυνάμεις που αντιμάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως μεταδίδει το CNN.com, η επιστράτευση αυτή των ειδικών δυνάμεων είναι η πιο σημαντική κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής εκστρατείας κατά του ISIS μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της διοίκησης του αμερικανικού στρατού, οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν πρώτα στη βόρεια Συρία ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην αντιμετώπιση του ISIS στη Συρία και με τα μαχητικά A-10 και F-15 τα οποία και θα βρίσκονται σε αεροπορική βάση της Τουρκίας.

Φαίνεται μάλιστα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων και στο Ιράκ ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες για καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εξουσιοδοτήσει και την διεύρυνση της στρατιωτικής βοήθειας σε Ιορδανία και Λίβανο για τον ίδιο λόγο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείς έχουν ξεκινήσει να βομβαρδίζουν στόχους στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2014 χωρίς ωστόσο να έχουν σταματήσει τους τζιχαντιστές ενώ έχουν ξεκάθαρα αποτύχει στον στόχο της εκπαίδευσης μετριοπαθών ανταρτών στη Συρία ώστε να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εδώ και καιρό επιμείνει στη θέση του για αποτροπή της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων για αντιμετώπιση του ISIS σε Ιράκ και Συρία αλλά στον αντίποδα έχει διστακτικά δώσει το "πράσινο φως" για κλιμάκωση της ανάμειξης των ΗΠΑ εδώ και περίπου ένα χρόνο, σε διάφορους τομείς.

Οι ειδικές δυνάμεις αναμένεται να επιαστρατευτούν τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες ενώ η απόφαση έρχεται στον απόηχο του πρώτου θανάτου μέλους του αμερικανικού στρατού στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ στο πλαίσιο επιχείρησης για την απελευθέρωση ομήρων.

Τι σημαίνει η απόφαση των ΗΠΑ

Η εξέλιξη σηματοδοτεί, ωστόσο, την πρώτη απόφαση για μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία των ΗΠΑ στη χώρα, εκπεφρασμένη με αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλες εκτάσεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Επί της ουσίας πάντως, οι δυνάμεις αυτές δεν αναμένεται να τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου μαζί με τις δυνάμεις των ανταρτών αλλά σε κάθε περίπτωση θα μπουν σε μια πολύ καυτή ζώνη μάχης, έχοντας τη δικαιοδοσία να αντιμετωπίσουν τον εχθρό εφόσον δεχθούν την επίθεσή του.

Θα μπορούν μάλιστα να ενταχθούν στη μάχη στο πλευρό των συριακών και κουρδικών δυνάμεων, εφόσον λάβουν ειδική οδηγία από την Ουάσινγκτον.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου που αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως τις επόμενες ώρες συνδέεται σε κάθε περίπτωση χρονικά με την επέκταση της στρατιωτικής ανάμειξης της Ρωσίας στη Συρία, με τη Μόσχα να έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου τις αεροπορικές επιδρομές επισήμως κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που ωστόσο δεν αποδέχονται πλήρως στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών που εκτιμούν ότι οι ρωσικές βόμβες στοχεύουν ως επί τω πλείστον την συριακή αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του Μπασάρ Αλ Άσαντ και των πιθανοτήτων του να παραμείνει στην εξουσία.

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ μίλησε στο CNN την Πέμπτη εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν διέθετε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο στρατιωτικής ανάμειξης στη Συρία και πως εξετάζει τη στάση της Ρωσίας μέρα με τη μέρα.
Στο διπλωματικό επίπεδο, σε εξέλιξη βρίσκεται η σημερινή διεθνής σύνοδος στη Βιέννη με τη συμμετοχή του Ιράν στην προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ