ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Τη Δευτέρα οι πρώτες 500 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Προσφυγικό: Τη Δευτέρα οι πρώτες 500 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία
REUTERS/Marko Djurica

Πεντακόσιοι μετανάστες θα επιστραφούν στην Τουρκία στις 4 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές στην Ελλάδα, μετά από τη συμφωνία της Frontex με τις τουρκικές αρχές. Ανάμεσα σε αυτούς θα βρίσκονται Πακιστανοί, Αφγανοί, Μαροκινοί αλλά δεν θα μεταφερθούν ασυνόδευτα παιδιά, ευπαθείς ομάδες, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται Σύροι που έχουν κάνει αίτημα ασύλου.

Για τη διαδικασία μεταφοράς η Frontex έχει νοικιάσει πλοιάρια κλειστού τύπου και μικρής χωρητικότητας, ενώ το Σαββατοκύριακο θα βρεθούν στην Ελλάδα 400 άνδρες της Frontex, οι οποίοι θα διεκπεραιώσουν τη μεταφορά.

Στόχος παραμένει επίσης στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει επίσης το σχήμα «ένας προς έναν», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για Θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ η κυρία Μπερτό εξήγησε πως αυτό σημαίνει ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστροφή των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές και μπορούν να λάβουν προστασία στην Τουρκία και παράλληλα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ.

Η Ν. Μπερτό απέφυγε να παρουσιάσει τις πρακτικές λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης. Ανέφερε, πάντως, ότι προς αυτό το σκοπό, οι ελληνικές και οι τουρκικές Αρχές, μαζί με τη βοήθεια του Ευρωπαίου συντονιστή για το προσφυγικό, Μάρτιν Φερβέι, εργάζονται στενά, ενώ παράλληλα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Μ. Φερβέι θα μεταβούν στις 3 Απριλίου στην Άγκυρα.

Όσον αφορά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η επιστροφή στην Τουρκία αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναμένεται να τις υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες. Η Τουρκία από την πλευρά της, θα πρέπει να προχωρήσει και αυτή στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έως τις 4 Απριλίου και προς το σκοπό αυτό θα βοηθήσει η επικείμενη επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης στην Άγκυρα.

Τόνισε, πάντως, ότι η πολιτική της Τουρκίας ως προς τους πρόσφυγες θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσοι συνολικά θα επαναπροωθηθούν, πως θα γίνει αυτό και που θα στεγαστούν. Το σχέδιο ενέχει το ρίσκο της αποτυχίας, από την στιγμή που η συνεχής ροή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα δεν μειώνεται και οι νέες αφίξεις στη χώρα σημείωσαν απότομη άνοδο αυτή την εβδομάδα.

Αλαλούμ και ένταση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό

Με ενστάσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού, ξεκίνησε η συζήτηση του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Αλαλούμ προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Συρίγος έθεσε σε ψηφοφορία το αν θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή, παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. «Α λα καρτ δεδηλωμένη έχουμε;», αναρωτήθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Παναγιώτα Δριτσέλη ακούστηκε να λέει, χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση: «άντε μην τα πάρω κ...».

Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο έθεσε ως βασικό λόγο για τη διαδικασία που επελέγη ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι από τις 56 κανονιστικές πράξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι έτοιμες μόνον δύο: για την υπηρεσία ασύλου και πρώτης υποδοχής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, καθώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή. «Το έχετε διαβάσει;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στους βουλευτές της συμπολίτευσης ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και όταν έλαβε θετική απάντηση από ορισμένους σχολίασε: «Τότε είστε διάνοια, στη NASA να πάτε... Ποιον κοροϊδεύετε; Έχετε διαλύσει όλες τις δομές της χώρας», είπε. Την έντονη αντίθεσή τους με την διαδικασία του κατεπείγοντος «Σ’ ένα χρόνο τίποτα δεν θα λειτουργεί», εκτίμησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, για πράξη μεθόδευσης και αυταρχισμού, έκανε λόγο η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «τερατούργημα». Καθεστωτικές πρακτικές καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης ανέφερε πως «αυτοί που διαχειρίζονται τόσους μήνες το προσφυγικό, δεν κάνουν ούτε για διαχειριστές αποθήκης».

Αντιδράσεις από τους 53+ του ΣΥΡΙΖΑ

Αρνητική εξέλιξη που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας αποτελεί η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας για το προσφυγικό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ιδεολογική τάση του ΣΥΡΙΖΑ 53+ υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, δεν αντλεί την έμπνευσή της από τις ουμανιστικές ευρωπαϊκές αξίες, αντίθετα, βάζει τη σφραγίδα της στη λογική των κλειστών συνόρων, της μείωσης των ανθρώπινων ροών και της Ευρώπης-φρούριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση με την συμφωνία αυτή το προσφυγικό μετατρέπεται από ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα σε ελληνοτουρκικό και τονίζεται ότι η ασφάλεια της Ευρώπης και των λαών της, όπως επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την ένταση της καταστολής, με κραυγές μίσους, που εντείνουν τον ακραίο θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να είναι η ισλαμοφοβία, η καταστρατήγηση του κράτους δικαίου, οι κραυγές μίσους αλλά η πολιτική που προωθεί την ειρήνη, την κοινωνική συνοχή και τη συνύπαρξη των λαών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του είναι, και πρέπει να παραμείνουν, στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, επισημαίνει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους έφτασαν στη χώρα μας περνώντας από πολλαπλούς κινδύνους και δέχτηκαν -όσοι σώθηκαν- μια αγκαλιά, ένα «καλώς τους», την αμέριστη αλληλεγγύη των κινημάτων, αλλά και της μεγάλης πλειονότητας του λαού μας.

Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η είσοδος των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι «παράτυπη», υποστηρίζουν οι 53+. Σημειώνουν ότι «για μας, παράτυπη δεν είναι η προσφυγιά, αλλά οι λόγοι που τη δημιούργησαν. Παράτυπη και παράνομη είναι κάθε απόπειρα ακύρωσης των διεθνών συμβάσεων και ιδιαίτερα της συνθήκης της Γενεύης.

Παράνομα είναι τα κάστρα που φτιάχνει η Ευρώπη, τα κλειστά κέντρα, η πολιτική αποτροπής, οι σκηνές απόγνωσης, η αναλγησία ακόμα και μπροστά σε ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά. Παράνομη, εντέλει, είναι η ίδια η ευρωπαϊκή ελίτ, που κλείνει τα μάτια της μπροστά στη διεθνή νομιμότητα και αντιμετωπίζει, έστω και άτυπα, την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες».

Η κίνηση υποστηρίζει ότι απαιτείται, αμέσως, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδοχής του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα, αποκεντρωμένα και σε κατοικίες, ώστε και οι άνθρωποι να ζήσουν αξιοπρεπώς, έχοντας πρόσβαση σε παιδεία, υγεία, στέγαση, εργασία και με απόλυτο σεβασμό στην κουλτούρα και τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Όλα αυτά θα συντελέσουν ώστε οι τοπικές κοινωνίες, και με την συνδρομή της Τ.Α, στην ομαλή ένταξη, μακριά από λογικές και πρακτικές κέντρων κράτησης και στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σε αυτήν την λογική, εικόνες μεταφοράς προσφύγων ή μεταναστών με χειροπέδες, προφανώς είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.

Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται, σύμφωνα με τους 53+ το επόμενο διάστημα, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών και να βασιστεί στην απαρέγκλιτη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και της σύμβασης της Γενεύης, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η κίνηση των 53+.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ