ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Καταστροφική η θέση του Ντόναλντ Τραμπ για τα πυρηνικά όπλα

Λευκός Οίκος: Καταστροφική η θέση του Ντόναλντ Τραμπ για τα πυρηνικά όπλα
Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Πένι Πρίτζκερ (Penny Pritzker) και ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόοουντς (Ben Rhodes) καταφτάνουν στην τελετή υποδοχής του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) από τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο (Raul Castro) στο Παλάτι της Επανάστασης (Palacio de la Revolucion) στην Αβάνα, στις 21 Μαρτίου 2016 REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Λευκός Οίκος έκρινε σήμερα «καταστροφική» την προοπτική χώρες όπως η Ιαπωνία να κατέχουν πυρηνικά όπλα, όπως πρότεινε το φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump).

«Ο κορμός της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα τα τελευταία εβδομήντα χρόνια επικεντρώνεται στην αποτροπή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς (Ben Rhodes), στενός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στην Ουάσιγκτον.

«Θα ήταν καταστροφικό για τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο μιας αλλαγής της θέσης (αυτής) και να αφήσουμε υπόνοιες ότι υποστηρίζουμε με κάποιο τρόπο τη διάδοση των πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι θετικά προσκείμενος στο ενδεχόμενο η Ιαπωνία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να αμυνθεί εναντίον της Βόρειας Κορέας, ενώ εκτίμησε ότι το κόστος της αμερικανικής προστασίας είναι πολύ υψηλό.

«Θα ήταν καλύτερο εάν η Ιαπωνία προστάτευε τον εαυτό της εναντίον αυτού του τρελού στη Βόρεια Κορέα», είπε ο δισεκατομμυριούχος σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο από τους New York Times.

Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία εάν αυτές οι χώρες δεν αυξήσουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό που προβλέπεται για την ανάπτυξη των Αμερικανών στρατιωτών.

Ο Ρόουντς υπενθύμισε ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα επωφελούνται από τη «βεβαιότητα» ότι οι ΗΠΑ θα σπεύσουν να τις βοηθήσουν στην περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ