ΚΟΣΜΟΣ

Δυσαρέσκεια Ερντογάν για τις δηλώσεις Ομπάμα περί ελευθερίας του Τύπου

Δυσαρέσκεια Ερντογάν για τις δηλώσεις Ομπάμα περί ελευθερίας του Τύπου
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν REUTERS/Thomas Ramstack

Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, δυσαρέστησαν τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του σχετικά λέγοντας: «Με λυπεί το γεγονός ότι τα σχόλια αυτά διατυπώθηκαν εν τη απουσία μου. Αυτά τα θέματα δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Μπαράκ Ομπάμα».

Όπως δήλωσε ο Ερντογάν σε τούρκους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον καθώς ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, «δεν μου μίλησε για το θέμα αυτό. Σε προηγούμενες τηλεφωνικές συνομιλίες μας, είχαμε μιλήσει για πιο χρήσιμα πράγματα από την ελευθερία του Τύπου».

Ο Ομπάμα, ο οποίος είχε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη, δήλωσε την Παρασκευή: «Δεν είναι μυστικό πως υπάρχουν ορισμένες δυναμικές στην Τουρκία που με ανησυχούν. Νομίζω ότι η προσέγγιση που υιοθετήθηκε σε σχέση με τον Τύπο μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μια πολύ ανησυχητική πορεία». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος είχε εκφράσει αυτά τα συναισθήματα ευθέως στον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι σε άλλες συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ εξήγησε ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και τόνισε ιδιαίτερα ότι εφημερίδες που τον έχουν χαρακτηρίσει «κλέφτη ή δολοφόνο» εξακολουθούν να εκδίδονται.

«Οι εφημερίδες που με έχουν προσβάλει εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτό το είδος της προσβολής και της απειλής δεν επιτρέπεται στη Δύση. Εάν ο Ομπάμα είχε θέσει αυτό το θέμα (της ελευθερίας του Τύπου) στην ατζέντα των συνομιλιών μας, θα του το είχα πει», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ