ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Η πιο μεγάλη διαρροή στην ιστορία για την παγκόσμια διαφθορά

Panama Papers: Η πιο μεγάλη διαρροή στην ιστορία για την παγκόσμια διαφθορά
TWITTER / Edward Snowden

Τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία σχετικά με την παγκόσμια διαφθορά, όπως η ίδια, αλλά και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, χαρακτηρίζουν, φέρνει στη δημοσιότητα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Η διαρροή αυτή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τη SZ «έχει ως στόχο να εκθέσει υπεράκτιες δραστηριότητες 12 νυν και πρώην ηγετών του πλανήτη και αποκαλύπτει με ποιον τρόπο διακινήθηκαν κρυφά από πολιτικούς ηγέτες, μεγάλα ποσά μέσω τραπεζών και offshore εταιρειών.

Η SZ, αποκαλύπτει ότι έχει στην κατοχή της 11,5 εκατ. αρχεία που ανήκουν στη νομική εταιρεία του Παναμά, Mossack Fonseca, που ειδικεύεται στις υπηρεσίες offshore. Τα αρχεία αφορούν την περίοδο 1977-2015 και διέρρευσαν πριν από περίπου έναν χρόνο από ανώνυμη πηγή «η οποία δεν ζήτησε κάποιο αντάλλαγμα».

Έπειτα από περαιτέρω έρευνα «με συμμετοχή περισσότερων από 400 δημοσιογράφων από 107 δημοσιογραφικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε 76 χώρες σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ)» (ανάμεσά στα Μέσα και το protagon.gr από την Ελλάδα), αποκτήθηκε πρόσβαση σε περισσότερα αρχεία και σε έναν κόσμο που μπορεί να υπάρξει μόνο σε σκιές.

Αποδεικνύειται πως μια παγκόσμια βιομηχανία καθοδηγούμενη από τράπεζες-κολοσσούς, νομικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διαχειρίζονται μυστικά τις περιουσίες των πλουσιότερων και διασημότερων προσωπικοτήτων: από πολιτικούς, αξιωματούχους της FIFA, απατεώνες και λαθρεμπόρους ναρκωτικών, μέχρι celebrities και επαγγελματίες αθλητές».

Όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα στο Panama Papers περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 140 πολιτικοί από 50 και πλέον χώρες, αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ