ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: 7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Panama Papers: 7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε
REUTERS/Carlos Jasso

Την Κυριακή, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists-ICIJ) δημοσιοποίησε μια τεράστια διαρροή εγγράφων για εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής παγκοσμίως, τα οποία κατονομάστηκαν ως Panama Papers.

Το CNN σας ενημερώνει για ότι πρέπει να ξέρετε για την υπόθεση και απαντά σε όλες τις απορίες.

Τι είναι τα Panama Papers;

Η ICIJ και ένας διεθνής συνασπισμός μέσων ενημέρωσης διερεύνησαν ένα σωρό εγγράφων τα οποία υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν ένα μυστικό δίκτυο, στο οποίο περιλαμβάνονται συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, και επιχειρηματικοί δεσμοί μεταξύ ενός μέλος της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA και ανδρών στους οποίους οι ΗΠΑ έχουν απαγγείλει κατηγορίες για διαφθορά.

Γιατί ονομάζονται Panama Papers;

Τα πάνω από 11 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία χρονολογούνται έως και 4 δεκαετίες πίσω, φέρονται να συνδέονται με τη νομική εταιρία του Παναμά Mossack Fonseca. Ο ICIJ αναφέρει ότι η εταιρία βοήθησε στο να οργανώσουν μυστικές εταιρίες κέλυφος και λογαριασμούς offshore για παγκόσμιους “ισχυρούς παίκτες”. Ο ICIJ αναφέρει ότι σε έλεγχο του 2015 βρέθηκε ότι η Mossack Fonseca γνώριζε τις ταυτότητες των αληθινών ιδιοκτητών μόλις 204 από τις 14.086 εταιρίες , τις οποίες είχε συσσωματώσει στις Σευχέλλες, ένα αρχιπέλαγος στον ινδικό ωκεανό που περιγράφεται συχνά ως φορολογικός παράδεισος.

Είναι ξεκάθαρο ότι συνέβη κάτι παράνομο;

Τα έγγραφα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα παράνομη δραστηριότητα. Αλλά οι εταιρίες κέλυφος και οι offshore λογαριασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν την προέλευση οικονομικών συναλλαγών και ιδιοκτησίας. Τα έγγραφα περιλαμβάνουν ανθρώπους και εταιρίες τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν βάλει σε μαύρη λίστα, εξαιτίας εμπορίου ναρκωτικών και συνδέσεων με την τρομοκρατία, σύμφωνα με τον ICIJ.

Ποιοι εμπλέκονται στα έγγραφα;

Στα έγγραφα αναφέρονται 12 νυν ή πρώην ηγέτες, καθώς και 128 άλλοι πολιτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Επιπλέον των ισχυρισμών για τον Πούτιν και τη FIFA, τα έγγραφα κατηγορούν ακόμα τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας ότι έχει δεσμούς, μέσω της συζύγου του, με μια offshore εταιρία που δεν είχε φανερωθεί σωστά. Επιπλέον, στα έγγραφα φέρεται ο πρόεδρος της Αργεντινής ότι δεν είχε γνωστοποιήσει σωστά τα περιουσιακά του στοιχεία, όταν ήταν δήμαρχος του Μπουένος Άιρες.

Πώς απάντησαν οι κατηγορούμενοι στα Panama Papers;

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς ως “μια σειρά από ψέμματα”, που στόχο είχαν τη δυσφήμιση του Πούτιν ενόψει των εκλογών. Η FIFA, τα αποκάλεσε “γελοία”. Αλλα΄το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Αυστραλία και το Μεξικό ορκίστηκαν ότι θα διεξάγουν έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή.

Τι λέει η Mossack Fonseca;

Ο συνιδρυτής της εταιρίας Ραμόν Φονσέκα Μόρα δήλωσε στο CNN ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν είναι ψευδείς και γεμάτες ανακρίβειες και ότι μέρη σε “πολλές από τις περιπτώσεις” που αναφέρονται από την ICIJ “δεν είναι και δεν υπήρξαν ποτέ πελάτες της Mossack Fonseca”. Η εταιρία έκανε περισσότερες δηλώσεις στον ICIJ.

Πώς απέκτησε τα έγγραφα η ICIJ;

Μία ανώνυμη πηγή έδωσε τα έγγραφα στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και η εφημερίδα τα μοιράστηκε με την ICIJ. Άλλοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης που έκαναν αναφορά στα έγγραφα περιλαμβάνουν το BBC, την Guardian και το McClatchy.

Τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτά βρίσκονται σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και την Αμερική.

The Panama Papers: 7 things to know

By Jethro Mullen, CNN

Διαβάστε επίσης:

Panama Papers: Τριγμοί από την αποκάλυψη μυστικών οικονομικών συναλλαγών

Panama Papers: Προαναγγελίες για έρευνες και διώξεις από τις αρχές

Panama Papers: Η πιο μεγάλη διαρροή στην ιστορία για την παγκόσμια διαφθορά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ