ΚΟΣΜΟΣ

Τιμήθηκε με το βραβείο Ντίκιν η τετράποδη ηρωίδα του πολέμου του Αφγανιστάν (vid)

Τιμήθηκε με το βραβείο Ντίκιν η τετράποδη ηρωίδα του πολέμου του Αφγανιστάν (vid)
China Photos/Getty Images/Ideal Images

Πολέμησε σε Ιράκ και Αφγανιστάν επί έξι ολόκληρα χρόνια, συμμετείχε σε περισσότερες από 400 αποστολές, έσωσε αρκετές φορές τη ζωή Αμερικανών πεζοναυτών, έχασε το αριστερό της πόδι στη μάχη, αλλά αν μη τι άλλο οι κόποι της αναγνωρίζονται.

Η Λούκα, ένα γερμανικό ποιμενικό, δεν είναι μια τυχαία σκυλίτσα. Στα έξι της χρόνια είχε ήδη λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και βρέθηκε κι αυτή στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κι όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, έπεσε θύμα του παραλογισμού, καθώς έχασε το μπροστινό αριστερό της πόδι, ενώ υπέστη και σοβαρά εγκαύματα στο στήθος από έκρηξη.

pdsa1
pdsa2

Σήμερα, ζει μια φυσιολογική ζωή μακριά από χαλάσματα, τραυματίες και άψυχα σώματα. Έχει κάνει δεκάδες φίλους, όσες και οι ζωές που έσωσε στα χρόνια του πολέμου και το μοναδικό της άγχος είναι να αποτελεί καλή παρέα στην οικογένεια που την φροντίζει.

Η σημερινή ημέρα ήταν ιδιαίτερη για τη Λούκα. Όπως γράφει το ITV, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, παρουσία σχεδόν όλων των Αμερικανών πεζοναυτών που πολέμησαν μαζί της, της απονεμήθη το μετάλλιο Ντίκιν που δίδεται από το People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) σε ζώα που έχουν προσφέρει υπηρεσίες σε εμπόλεμες περιόδους.

pdsa4

Από το 1943, όταν και καθιερώθηκε το βραβείο Ντίκιν (Dickin), έχει δοθεί σε:

31 σκυλιά (συμπεριλαμβανομένης της Λούκα)

32 ταχυδρομικά περιστέρια

3 άλογα

1 γάτα

Πηγή φωτό: PDSA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ