ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις γυναίκες μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Τέσσερις γυναίκες μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ
Andrew Burton/Getty Images/Ideal Images

Φαίνεται πως ήρθε ο καιρός να αναλάβει για πρώτη φορά μια γυναίκα το ρόλο της Γενικής Γραμματέως του ΟΗΕ. Τέσσερις από τους συνολικά οκτώ υποψηφίους για την ηγεσία του κατά βάση ανδροκρατούμενου διεθνούς οργανισμού, είναι γυναίκες.

Η εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα θα γίνει στο τέλος του 2016, οπότε και ολοκληρώνεται η δεύτερη πενταετής θητεία του Μπαν Κι Μουν ως επικεφαλής του Οργανισμού, ωστόσο, οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Πενήντα τρεις χώρες υπό την προτροπή της Κολομβίας προωθούν την ιδέα να εκλεχθεί γυναίκα στη θέση του γγ του ΟΗΕ.

Οι τέσσερις υποψήφιες γυναίκες για τη θέση, είναι οι εξής:

Έλεν Κλαρκ, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και διευθύντρια του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (PNUD).

Βέσνα Πούσιτς, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κροατίας.

Ιρίνα Μπόκοβα, πολιτικός και διπλωμάτης από τη Βουλγαρία, που σήμερα είναι γενική διευθύντρια της UNESCO.

Νατάλια Γκέρμαν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας.

Η θέση του γενικού γραμματέα έχει καλυφθεί από άνδρες από την ίδρυση του οργανισμού εδώ και 70 χρόνια. Την τελευταία δεκαετία οι γυναίκες έφτασαν να καταλάβουν για πρώτη φορά το 24,6% των πλέον υψηλόβαθμων θέσεων του οργανισμού.

Σημειώνεται ότι από πέρυσι έχει ξεκινήσει η παγκόσμια εκστρατεία “Γυναίκα Γενική Γραμματέας”, πρωτοβουλία της καθηγήτριας του Γέιλ, Τζιν Κράσνο. “Τώρα είναι η στιγμή. Είχαμε έως τώρα οκτώ άντρες και ένατος άνθρωπος σε αυτό το αξίωμα πρέπει να είναι μια γυναίκα”.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Οργάνωσης “Ισότητα Τώρα”, Τζέσικα Νιούγερθ, “Πάντα υπήρχαν γυναίκες με τα προσόντα γι’αυτό το αξίωμα, αλλά τώρα υπάρχουν κάποιες που το διεκδικούν επί ίσοις όροις. Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να έχουμε μια γενική γραμματέα”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ