ΚΟΣΜΟΣ

Πυρ ομαδόν στον Κάμερον από βρετανικό Τύπο και αντιπολίτευση

Πυρ ομαδόν στον Κάμερον από βρετανικό Τύπο και αντιπολίτευση
REUTERS/Dan Kitwood/Pool

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχτηκε χθες τελικά ότι επωφελήθηκε από την παναμέζικη offshore που ίδρυσε ο εκλιπών πατέρας του.

Μετά από τρεις ημέρες στασιμότητας και τέσσερις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της Downing Street, με διαφορετικές εκδοχές, ομολόγησε την κατοχή μετοχών στον φορολογικό παράδεισο, τις οποίες πούλησε αντί 31.500 στερλινών, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός το 2010.

Σε μια συνέντευξη αποκλειστικά για αυτό το θέμα που παραχώρησε στο ITV News επιβεβαίωσε την άμεση σύνδεση με την εταιρία του πατέρα του.

independent

«Είχαμε όντως στην κατοχή μας 5000 μετοχές της εταιρείας Blairmore Investment Trust, τις οποίες και πουλήσαμε τον Ιανουάριο του 2010. Το συνολικό ποσό που λάβαμε από τη συγκεκριμένη πώληση ανέρχεται στα 30.000 λίρες για τα οποία φυσικά και έχει καταβληθεί και η νόμιμη φορολογία».

mirror

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν παραδέχθηκε το συμβάν από την αρχή, ο Bρετανός πρωθυπουργός περιορίστηκε να πει:
«Θέλω να είμαι όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται τόσο για το παρελθόν, όσο και για το παρόν και το μέλλον, δεν έχω απολύτως τίποτα να κρύψω».

Ωστόσο φαίνεται πως η «ειλικρίνεια» του βρετανού πρωθυπουργού δεν εκτιμήθηκε από τον βρετανικό τύπο ο οποίος σφυροκοπεί και σήμερα τον Κάμερον ενώ με tweets του ο Έντουαρντ Σνόουντεν «προβλέπει» πολιτικές εξελίξεις.

Ο Βουλευτής των Εργατικών, John Mann, ο οποίος είναι και μέλος της εξεταστικής επιτροπής Οικονομικών, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι ο Κάμερον έχει "συγκάλυψε τα γεγονότα και παραπλάνησε τον κόσμο».

Στοιχήματα για τον επόμενο που θα παραιτηθεί

Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα «καρατομηθεί» λόγω των Panama Papers; Η ιρλανδική στοιχηματική εταιρία Paddy Power Betfair προσφέρει στην αγορά στοίχημα με το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός κράτους που θα παραιτηθεί.

Ο Ισλανδός πρωθυπουργός ήδη έχει υποβάλλει την παραίτησή του μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εξωχώρια εταιρία της συζύγου του.

Η Paddy Power προσφέρει απόδοση 20:1 ότι ο επόμενος που θα παραιτηθεί θα είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον. Επιπλέον, για την παραίτηση του προέδρου της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, δίνει απόδοση 8:1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ