ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο ξενοδόχος που παρακολουθούσε διαρκώς και κρυφά τους πελάτες του

Αυτός είναι ο ξενοδόχος που παρακολουθούσε διαρκώς και κρυφά τους πελάτες του
MANOR HOUSE

Επί 29 ολόκληρα χρόνια, η ιστορία του Gerald Foos, ενός ιδιοκτήτη μοτέλ στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέμενε άγνωστη τόσο στα θύματά του, όσο και στο ευρύ κοινό. Χάρη, όμως, στην ανάγκη του Foos να μοιραστεί τις εμπειρίες του, αλλά και στο θάρρος του δημοσιογράφου Gay Talese, είδε το φως της δημοσιότητας. Και είναι συγκλονιστική...

Ο Foos δεν ήταν ένας συνηθισμένος ιδιοκτήτης Motel. Πιθανότατα, μάλιστα, η επιχείρηση αυτή καθέ αυτή και το κέρδος που θα του απέφερε να μην τον απασχολούσαν καθόλου. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν οι ιδιωτικές στιγμές των πελατών του. Στα 29 χρόνια που διηύθυνε το Motel, μέχρι δηλαδή το 1995, όταν και το πούλησε, ο Foos είδε χιλιάδες - κατά τον Talese και το εκτενές άρθρο του στον New Yorker - ζευγάρια να κάνουν σεξ, αμέτρητους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες και πελάτες να κάνουν οτιδήποτε μπορεί να κάνει κάποιος που θεωρεί ότι χαίρει της ασφάλειας ενός δωματίου σε μοτέλ.

Ο Foos δεν ήταν καν ένας απλός ηδονοβλεψίας. Ήθελε να μοιραστεί με κάποιον όλα όσα είχε βιώσει τα βράδια κατά τα οποία παρακολουθούσε παράνομα τις δραστηριότητες πελατών του μέσα απο τους ψεύτικους αεραγωγούς των ταβανιών, αναφέρει ο δημοσιογράφος Gay Talese σε άρθρο του στον New Yorker.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο το 1980 πρωτοέγραψε στον Talese. «Έχω δει, παρατηρήσει και μελετήσει σεξουαλικές πράξεις από πρώτο χέρι. Καλύτερα από οποιονδήποτε τα τελευταία 15 χρόνια», έγραφε τότε ο Foos. Και μέσα στην παράνοια του γράμματός του, έκρυβε και αλήθειες.

Ήθελε να χαρακτηριστεί από τους ανθρώπους που θα μάθουν την ιστορία του ως «ένας ερευνητής του σεξ». Εξ ου και οι χιλιάδες σημειώσεις, αλλά και στα στατιστικά στοιχεία που κρατούσε για τις ερωτικές περιπτύξεις των πελατών του.

Αξίζει να σημειωθεί αφενός ότι ο Talese βρέθηκε στο μοτέλ και έγινε μάρτυρας του «χόμπι» του Fooz τουλάχιστον μία φορά, καθώς επίσης και ότι ο δεύτερος υποστήριξε κάποτε ότι είδε μπροστά του δολοφονία, την οποία ουδέποτε κατήγγειλε. Αναζητώντας, ωστόσο, πληροφορίες για μη εξιχνιασμένες ανθρωποκτονίες που να ταιριάζουν σε λεπτομέρειες με αυτή που ισχυρίστηκε ότι είδε ο Fooz, ουδέποτε βρήκε κάποια... «συμβατή».

Βασιζόμενος στα χειρόγραφα και τις σημειώσεις του Fooz, ο Talese έγραψε το βιβλίο “A Voyeur’s Motel” το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ