ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις δεκαετίες στη φυλακή για φόνο που ουδέπoτε διέπραξε

Τρεις δεκαετίες στη φυλακή για φόνο που ουδέπoτε διέπραξε
REUTERS / HANDOUT

Δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν είναι η τελευταία περίπτωση κατά την οποία φυλακίζεται κάποιος για έγκλημα ή εγκλήματα που ουδέποτε διέπραξε. Η ιστορία του Κιθ Χάρβαρντ, ωστόσο, είναι ξεχωριστή, καθώς καταδικάστηκε με βάση πολύ ασαφή στοιχεία.

Στα 60 του χρόνια και αφού πέρασε 33 από αυτά στη φυλακή, ο Χάρβαρντ πέρασε την Παρασκευή την πύλη σωφρονιστικού κέντρου της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ χάρη στην επιμονή του ίδιου, αλλά και της Innocence Project, μιας ΜΚΟ που μάχεται για τα δικαιώματα φυλακισμένων που κατά την κρίση της είναι αθώοι.

Το μακρινό 1982, το πλοίο USS Carl Vinson του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, στο οποίο ο Χάρβαρντ υπηρετούσε ως ναύτης, βρισκόταν σε ναυπηγείο της Βιρτζίνια, κοντά στο σπίτι της οικίας Περόν, τη χρονική περίοδο κατά την οποία άγνωστος ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον Τζέσε Περόν και βίασε τη σύζυγό του.

Παρότι το θύμα που επέζησε δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο του Χάρβαρντ τον άνθρωπο που την κακοποίησε, ο νεαρός τότε ναύτης συνελήφθη, δικάστηκε και τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια. Εισαγγελείς και ένορκοι βασίστηκαν στα σημάδια από δαγκωματιά που έφερε η Περόν στο πόδι της, που ταίριαζαν με την οδοντοστοιχεία του Χάρβαρντ, αλλά και σε μαρτυρίες δύο φρουρών ασφαλείας, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τον είδαν να επιστρέφει στο ναυπηγείο με ματωμένα ρούχα.

Η αλήθεια αποκαλύφθηκε μετά από 33 ολόκληρα χρόνια και χάρη στις εξετάσεις DNA σε δείγμα σπέρματος που βρέθηκε στο σημείο του βιασμού. Δράστης ήταν όντως ένας ναύτης. Όχι όμως ο Χάρβαρντ, αλλά ο Τζέρι Κρότι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή το 2006 εκτίοντας ποινή για απαγωγή.

«Θέλω να φάω ένα πιάτο στρείδια, να επιστρέψω στην οικογενειά μου και να αρχίσω μια νέα ζωή», δήλωσε ο άδικα καταδικασμένος Χάρβαρντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ