TECH

Τα μυστικά της Google αποκαλύπτονται σε βιβλίο

Τα μυστικά της Google αποκαλύπτονται σε βιβλίο
REUTERS/Baz Ratner

Τη διδακτικότητα ενός εγχειριδίου με τη λογοτεχνικότητα της περιγραφής συνδυάζει το βιβλίο "Πώς λειτουργεί η Google" των εκδόσεων Κλειδάριθμος το οποίο και απεικονίζει μέσα από βιωματική αφήγηση δυο φτασμένων στελεχών της εταιρείας και σε 340 σελίδες τις στιγμές ανόδου της.

Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον εκτελεστικό πρόεδρο και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Έρικ Σμιτ και τον πρώην αντιπρόεδρο Τζόναθαν Ρόζενμπερκ.

Πρόκειται για τα δύο στελέχη του τεχνολογικού τομέα, που προσλήφθηκαν από την πρωτοποριακή εταιρεία το 2001 και 2002, αντιστοίχως.

Οι συγγραφείς αναπτύσσουν παράλληλα καινοτόμες οδηγίες για τον τρόπο διοίκησης. Σήμερα η Google εδρεύει στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας, σε εγκαταστάσεις με μικρά γραφεία, αλλά τεράστιους χώρους αναψυχής των εργαζομένων, έχει ετήσια έσοδα 55 δισ. δολάρια, γραφεία σε 40 χώρες με 45.000 υπαλλήλους, αποτελώντας το όνειρο κάθε νέου που έχει σπουδάσει πληροφορική στις ΗΠΑ ή σε άλλο μέρος του πλανήτη μας.

Ενδεικτικό των όσων αποκαλύπτουν σχετικά με τα μυστικά της αλματώδους επί των ημερών τους ανόδου της επιχείρησης είναι το αντίστροφο αυτού που κυριαρχεί στο κόσμο των επιχειρήσεων.

Βασίστηκαν δηλαδή περισσότερο στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, προσλαμβάνοντας αξιοκρατικά όχι μόνο γνώστες, αλλά δημιουργικούς νέους που φιλοδοξούσαν να παρουσιάσουν νέα συστήματα, και δευτερευόντως στο μάρκετινγκ.

Ως βασική πολυπολιτισμική θέση της εταιρείας τονίζεται μάλιστα πως αντί της ομοιογένειας, προτιμητέα στις προσλήψεις η διαφορετικότητα των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ