ΚΟΣΜΟΣ

Καμπάνια στο Twitter προσπαθεί να πείσει τους Βρετανούς να παραμείνουν στην ΕΕ

Καμπάνια στο Twitter προσπαθεί να πείσει τους Βρετανούς να παραμείνουν στην ΕΕ
Ένας εργαζόμενος στο Σίτι στέκεται έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Αγγλίας, καλύπτοντας τα μάτια του από τον ήλιο, την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016. Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να πράξει διαφορετικά, εάν οι Βρετανοί ψηφοφόροι λάβουν την ιστορική απόφαση της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου REUTERS/Toby Melville

Οι Βρετανοί δεν είναι γνωστοί για την εκδήλωση συναισθημάτων τους σε δημόσιο χώρο, αλλά μια νέα καμπάνια των κοινωνικών δικτύων, προσπαθεί να τους πείσει να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση... με αγκαλιές.

Η καμπάνια με το όνομα «Αγκάλιασε έναν Βρετανό» καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να ανεβάσουν φωτογραφίες για να ενθαρρύνουν τους Βρετανούς φίλους τους, μέσω των κοινωνικών δικτύων, με τα hashtags #hugabrit και #pleasedontgouk. Οργανώθηκε από μια ομάδα, ελπίζοντας οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Η Γερμανή δημοσιογράφος Μπιργκίτ Μας (Birgit Mass), που έχει ζήσει στη Βρετανία για 15 χρόνια, αναφέρει ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της ξεκίνησαν αυτή τη καμπάνια γιατί θέλουν το δημοψήφισμα να έχει θετικό αποτέλεσμα. «Τα ντιμπέιτ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ αρνητικά, και υπάρχει κίνδυνος και από τις δύο πλευρές», αναφέρει η ίδια στο CNN. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Βρετανίας για να βελτιώσουμε τα πράγματα της Ένωσης».

Η διαδικτυακή εκστρατεία υποστηρίζει ότι προσπαθεί να μεταδώσει ένα «μήνυμα από καρδιάς», αντί να θέσει επιχειρήματα, αναλύσεις, στατιστικά για νόμους, κανόνες και ποσοστά ανεργίας.

Οι Βρετανοί θα προσέλθουν στις κάλπες τις 23 Ιουνίου για να ψηφίσουν για το αν θα μείνει ή θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καλύτερα μαζί»

Οι Ευρωπαίοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν με ενθουσιασμό στην καμπάνια, θεωρώντας τη σαν μια ευκαιρία να διαδηλώσουν ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα σε καμία από τις δύο πλευρές. «Το Λονδίνο είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου», τουιτάρει η Roberta Cucuzza.

Οι Άγγλοι φαίνεται να είναι κολακευμένοι με αυτή την εκστρατεία, αν και πολλοί αναρωτιούνται πώς οι τυχαίες αγκαλιές θα πείσουν μια χώρα, κάνοντας απλά επίκληση στο συναίσθημα. «Παρακαλώ να σημειωθεί ότι οι αγκαλιές με αγνώστους είναι ένα τραυματικό γεγονός για έναν Βρετανό», αναφέρει ένα tweet.

Η θέση της κοινής γνώμης

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα, μετά τις ανυποχώρητες θέσεις των ευρωπαίων ηγετών. Αν και ο πρωθυπουργός είναι υπέρ της παραμονής, υψηλά πολιτικά πρόσωπα και άνθρωποι του επιτελείου του είναι υπέρ της εξόδου. Τα exit poll δείχνουν ότι το 39% τάσσεται υπέρ της παραμονής, το 38% κατά, το 18% είναι οι αναποφάσιστοι, ενώ το 5% δεν θα ψηφίσει.


Brexit vote: Europeans 'Hug a Brit' to urge them to stay in EU
By Tim Hume, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ