ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» στην συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων επιβατών

«Πράσινο φως» στην συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων επιβατών
REUTERS/Max Rossi

Το «πράσινο φως» έδωσε σήμερα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικές με τις ταυτότητες και τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων, μεταξύ των αρχών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νόμος της διατήρησης και παραχώρησης δεδομένων των επιβατών, γνωστός ως PNR – είχε αφεθεί στο περιθώριο επί σειρά ετών λόγω των αντιδράσεων για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι την περασμένη χρονιά και στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, έδωσε το έναυσμα στη Γαλλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επαναφέρουν την άμεση υιοθέτηση του νόμου PNR για την βελτίωση της ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, χαιρέτισε την έγκριση της ευρωβουλής ως «πολύτιμο εργαλείο» για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας αφού θα καταστήσει ευκολότερo τον εντοπισμό κινήσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Αριστερές οργανώσεις και κόμματα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούσαν να ανταλλάσουν «χειροπιαστές» πληροφορίες, αντί για προσωπικά δεδομένα.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η μαζική συλλογή και αρχειοθέτηση δεδομένων επιβατών αεροπορικών πτήσεων θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας,» δήλωσε ο Γιαν Αλμπρεχτ, μέλος των Πρασίνων, στο Reuters.

H ψηφοφορία της Πέμπτης ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη υιοθέτηση της νομοθεσίας από τις χώρες μέλη.

«Ο PNR δεν είναι πανάκεια, όμως οι χώρες που διαθέτουν εθνικά συστήματα PNR αποδεικνύουν ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός,» δήλωσε ο Τίμοθι Κερχοπ, ένας από τους εισηγητές του νομοσχεδίου.

Στον PNR θα περιλαμβάνεται το όνομα, οι ημερομηνίες πτήσεων,το δρομολόγιο, λεπτομέρειες των εισιτηρίων, ο ταξιδιωτικός πράκτορας, ο τρόπος πληρωμής, το νούμερο της θέσης και πληροφορίες σχετικά με τις αποσκευές.

Οι αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν πτήσεις στην Ευρώπη και τρίτες χώρες καθώς και ενδο-ευρωπαϊκές πτήσεις θα μεταφέρουν τα δεδομένα στις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στους ευρωπαίους ομολόγους τους.

Τα στοιχεία θα διατηρούνται για πέντε χρόνια, όμως σε μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στους υπέρμαχους της ιδιωτικής ζωής, θα πρέπει να καθίστανται ανώνυμα μετά από έξι μήνες αποθήκευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ