ΚΟΣΜΟΣ

Αναφορές για νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και εγκλωβισμένους στο σεισμό της Ιαπωνίας

Αναφορές για νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και εγκλωβισμένους στο σεισμό της Ιαπωνίας
Φωτογραφία από το χτεσινό σεισμό REUTERS

Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ιαπωνία τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου, στην ίδια περιοχή που το βράδυ της Πέμπτης είχε εκδηλωθεί ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών, η οποία κόστισε τη ζωή εννέα ανθρώπων και προκάλεσε πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για τουλάχιστον έξι νεκρούς κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, ενώ για 400 τραυματίες και αρκετούς εγκλωβισμένους κάνει λόγο το ρεπορτάζ του δικτύου ABC. Ήδη από το βράδυ της Παρασκεύης, το RT μετέδιδε πως πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο.

Επιπλέον, τα ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι βρίσκονται θαμμένοι σε ερείπια σπιτιών που έχουν καταρρεύσει στο χωριό Μιναμιάσο (Minamiso).

Οι ιαπωνικές αρχές ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι, την οποία είχαν εκδώσει αίφνης μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στη νότια Ιαπωνία, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για προβλήματα στα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που λειτουργούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, ο νέος αυτός σεισμός ήταν μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκτίμηση την οποία ανέβασε στη συνέχεια σε 7,3, με την αμερικανική υπηρεσία γεωφυσικής (US Geological Survey) του υπουργείου Εσωτερικών να ανακοινώνει ότι μέτρησε 7,4.

Σημειώνουν οι Ιάπωνες σεισμολόγοι ότι η ισχύς του Εγκέλαδου ήταν ανάλογη του μεγάλου σεισμού Great Hanshin-Awaji, που είχε σημειωθεί στις 17 Ιανουαρίου 1995, προκαλώντας σοκ στη διεθνή κοινότητα και είναι γνωστότερος ως σεισμός του Κόμπε.

Οι πληροφορίες που έρχονται από το μέτωπο της σημερινής καταστροφής λένε υπάρχουν παγιδευμένοι άνθρωποι σε κτίρια που κατέρρευσαν στην περιοχή κοντά στο Κουμαμότο (Kumamoto), πρωτεύουσα του ομώνυμου νομόυ στο νότιο άκρο της νήσου Κιούσου (Kyushu), λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από την μεγαλύτερή της πόλη Φουκουόκα (Fukuoka), όπου επλήγη στις 20 Μαρτίου 2005 από σεισμό της τάξης των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Νωρίτερα, οι τοπικές αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι που λίγο αργότερα αποσύρθηκε από την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους ανθρώπους.

Ηδη, από τη χθεσινή δόνηση, περίπου 44.000 κάτοικοι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από εκατό μετασεισμικές δονήσεις.

iaponia

Ο Κένκο Σόνε (Kenko Sone), εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε (Shinzo Abe) ανακοίνωσε προ ολίγου (τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει σε 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών, σε 2.800 το αριθμό των αστυνομικών και σε 2.700 τον αριθμό των πυροσβεστών, που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Οι αρχές κάνουν λόγο για εκτεταμμένες ζημιές στις πληγείσες περιοχές, όπου χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και παροχή φυσικού αερίου, ενώ μεταδίδεται από Ιάπωνες δημοσιογράφους ότι το αεροδρόμιο του Κουμαμότο έχει σταματήσει τη λειτουργία του λόγω κατάρρευσης τμημάτων της οροφής.

Το χρονικό του πρώτου σεισμού

Εννέα νεκροί και περισσότεροι από 800 τραυματίες ήταν ο απολογισμός από τον πρώτο σεισμό που έπληξε την Πέμπτη τη νήσο Κιουσού. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ιαπωνικές αρχές, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις παραμένουν ασφαλείς.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK, εκφράζονταν φόβοι πως υπάρχουν περισσότεροι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Παράλληλα, το CNN ανέφερε πως στα νοσοκομεία του Κουμαμότο νοσηλεύονται 135 άτομα.

Η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για μετασεισμούς που θα απασχολήσουν την περιοχή καθ' όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας. Δεν πέρασαν ούτε δύο μέρες και επιβεβαιώθηκε.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 21.26 τοπική ώρα (15.26 ώρα Ελλάδας). Ακολούθησαν πολλές μετασεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων μία ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών (στις 22.07, τοπική ώρα) και άλλη μία 6,4 βαθμών (τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Η υπηρεσία προειδοποίησε ότι αναμένει πολλούς μετασεισμούς επί τουλάχιστον μία εβδομάδα και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Το NHK έκανε, επίσης, λόγο για τρεις πυρκαγιές και έναν εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας στο Σινκάνσεν. Το τρένο δεν μετέφερε επιβάτες, όμως όλα τα δρομολόγια διακόπηκαν, προκειμένου να επιθεωρηθούν οι γραμμές, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην Ιαπωνία, όταν σημειώνονται ισχυροί σεισμοί. Αναφέρθηκαν, επίσης, διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Η εταιρεία Kyushu Electric Power, που διαχειρίζεται τις πυρηνικές μονάδες της περιοχής, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Σεντάι, όπου βρίσκονται οι δύο εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας. «Εξετάζουμε αν η δόνηση είχε κάποια επίπτωση στον σταθμό, όμως προς το παρόν λειτουργεί κανονικά», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ