ΚΟΣΜΟΣ

Σε ετοιμότητα τα ελβετικά τανκς να αντιμετωπίσουν πρόσφυγες στα σύνορα με την Ιταλία

Σε ετοιμότητα τα ελβετικά τανκς να αντιμετωπίσουν πρόσφυγες στα σύνορα με την Ιταλία
Μονάδα ειδικών δυνάμεων του ελβετικού στρατού εκπαιδεύεται στη πρόκληση τεχνητών χιονοστιβάδων με όλμους 120 χιλιοστών σε φωτογραφία που δημοσίευσε ο ελβετικός στρατός τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 και τραβήχτηκε κοντά στο Χιντεράιν (Hinterrhein) του καντονιού Γκραουμπύντεν (Graubünden) Swiss Armed Forces

Η Ελβετία σχεδιάζει να στείλει τανκς του στρατού στα σύνορα της με την Ιταλία, ως απάντηση στη προσφυγική κρίση, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

«Αναμένουμε μεγάλη εισροή προσφύγων το καλοκαίρι. Αν η Αυστρία κλείσει τα σύνορά της, η Ελβετία θα είναι το μόνο πέρασμα για τη βόρεια Ευρώπη. Αρχικά, πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung ο Νόρμαν Γκόμπι (Norman Gobbi), επικεφαλής των αρχών ασφαλείας στο καντόνι Τιτσίνο (Ticino).

Η Ελβετία έχει αυτή την ώρα περίπου 2.000 στρατιώτες σε αναμονή, αναφέρει η ελβετική εφημερίδα Blick. «Οι πρόσφυγες βρίσκονται ήδη έξω από τα σύνορα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πιθανή επίθεση των μεταναστών». Ο Γκόμπι πρόσθεσε ότι 169 πρόσφυγες έχουν διασχίσει παράνομα τα σύνορα μεταξύ Ιταλίας-Ελβετίας, την προηγούμενη βδομάδα.

swiss army proxy

Περισσότερα νέα για τον ελβετικό στρατό στον μήνα που διανύουμε - Πηγή: Διεθνής υπηρεσία της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης

Παιχνίδια πολέμου στα ευρωπαϊκά σύνορα

Από τον Ιανουάριο του 2016, η Ιταλία έχει υποδεχτεί περισσότερους από 16.000 πρόσφυγες και πάνω από 10.000 την ίδια περίοδο το 2015, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως μεταδίδει το RT, οι περισσότεροι, διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή στην Σικελία, όταν λαθρέμποροι προσπαθούσαν να τους περάσουν παράνομα στη χώρα. Η Ρώμη εκτιμά ότι φέτος θα εισέλθει διπλάσιος αριθμός προσφύγων στη χώρα.

Το επικίνδυνο πέρασμα από τη βόρεια Αφρική στη Σικελία ήταν ο πιο δημοφιλής δρόμος για την είσοδο στην Ευρώπη κατά τους πρώτους μήνες του 2015. Ωστόσο, η επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και η ανάδειξη ενός νέου κυκλώματος διακινητών στο Αιγαίο, επιβάρυναν κυρίως την Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2015. Οι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα από τον Φεβρουάριο, όταν η ΠΓΔΜ και άλλες χώρες των Βαλκανίων έκλεισαν τα σύνορά τους.

Η κατάσταση στα τουρκικά σύνορα

Η Τουρκία αναμένει περισσότερες απελάσεις μεταναστών από την Ελλάδα, τις επόμενες μέρες. Περίπου 250 μετανάστες θα μεταφερθούν από την Ελλάδα στην Τουρκία, ανακοίνωσε χτες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Βόλκαν Μπόζκιρ (Volkan Bozkır), σύμφωνα με το Reuters.

«Θα δεχτούμε πίσω όλους τους μετανάστες που φιλοξενούνται στα κέντρα φιλοξενίας των πέντε ελληνικών νησιών και έφτασαν εκεί μετά τις 20 Μαρτίου. Κάποιοι από αυτούς δεν είναι Σύροι. Στο δεύτερο κύμα μεταναστών, θα υπάρξουν περισσότεροι συριακής καταγωγής», ανέφερε ο Μπόζκιρ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Απριλίου είχε γίνει η πρώτη επαναπροώθηση των μεταναστών από τη Μυτιλήνη στην Τουρκία. Η επιβίβαση σε δύο τουρκικά πλοία από το λιμάνι της Λέσβου έγινε υπό την επίβλεψη της Frontex και Τούρκων αξιωματούχων, ενώ ολοκληρώθηκε μέσα σε περίπου μία ώρα.

Συνολικά, έφυγαν για Τουρκία 136 μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπλαγκλαντές, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Μαρόκο και την Αλγερία. Την ίδια στιγμή, από τη Χίο ξεκινούσε ένα πλοίο στο οποίο επέβαιναν 66 μετανάστες όλοι τους από το Πακιστάν.

Η συμφωνία της επαναπροώθησης οριστικοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπου είχε παραβρεθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet Davutoğlu).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ