ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στο κέντρο της Καμπούλ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία

Έκρηξη στο κέντρο της Καμπούλ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία
Μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας παίρνει θέση σε μάχη με Ταλιμπάν στην επαρχία Κουντούζ, στο Αφγανιστάν REUTERS/Stringer

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της Καμπούλ, νωρίς το πρωί της Τρίτης και πυκνός μαύρος καπνός υψώθηκε στον ουρανό σε κοντινή απόσταση από την αμερικανική πρεσβεία στην Αφγανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, ενώ υπάρχουν αναφορές για απώλειες και τραυματισμούς.

Προειδοποιητικές σειρήνες άρχισαν να ηχούν από τις εγκαταστάσεις της πρεσβείας, που βρίσκονται πολύ κοντά στα κεντρικά γραφεία της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. H έκρηξη προκλήθηκε από αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που είχε στόχο κυβερνητικά κτίρια. Την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με μάρτυρα, κοντά στο σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη, ακούστηκαν πυροβολισμοί περίπου μισή ώρα μετά την έκρηξη. Η αστυνομία της Καμπούλ, επίσης έκανε λόγο για πυροβολισμούς στην περιοχή αμέσως μετά την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε ώρα αιχμής.

Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε στην συνέχεια ότι δεν επηρεάστηκε από την έκρηξη, ενώ την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 28 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 327.

Ο πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γκανί καταδίκασε την επίθεση «με τα σκληρότερα λόγια» με μια ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της έκρηξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ