ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Αν επιτρέψουμε στους Αμερικανούς να μηνύσουν Σαουδάραβες, οι ξένοι θα μας μηνύουν μαζικά

Ομπάμα: Αν επιτρέψουμε στους Αμερικανούς να μηνύσουν Σαουδάραβες, οι ξένοι θα μας μηνύουν μαζικά
REUTERS/ KEVIN LAMARQUE

Κατά μιας πιθανής νομικής δράσης των Αμερικανών εναντίων των Σαουδαράβων σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου τάχθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν στηρίζει το σχετικό νομοσχέδιο της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας που πέρασε τον Ιανουάριο, και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση.

“Εάν ανοίξουμε τη δυνατότητα οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να αρχίσουν να μηνύουν άλλες κυβερνήσεις, τότε ανοίγουμε το δρόμο ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να δέχονται συνεχώς μηνύσεις από πολίτες άλλων χωρών”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS, με αφορμή την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.

Σε αυτή αναφέρεται στη σχέση του με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και στην εμπιστευτική και αμφιλεγόμενη 28σελιδη αναφορά της Επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου, στην οποία εικάζεται ότι περιέχονται δεσμοί μεταξύ των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα με Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν έχει διαβάσει τη σχετική αναφορά, σημείωσε ότι γνωρίζει τι εμπεριέχεται σε αυτή και ξεκαθάρισε ότι στη δημοσιότητα θα βγουν σύντομα τμήματα της αναφοράς, από τα οποία “δεν διακυβεύονται κυρίαρχα θέματα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι ενώ οι αμερικανικές υπηρεσίες αξιολογούν εδώ και καιρό το περιεχόμενο της αναφοράς, υπάρχουν ακόμα αρκετά που πρέπει να επαληθευτούν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του αυτό να γίνει σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ