ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή στις καταδικαστικές αποφάσεις για την υπόθεση Εργκένεκον

Ανατροπή στις καταδικαστικές αποφάσεις για την υπόθεση Εργκένεκον
Διαδηλωτές με τουρκικές σημαίες (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Fabian Bimmer

Τουρκικό Εφετείο ανέτρεψε τις καταδίκες για την υπόθεση Εργκένεκον, της οργάνωσης που φερόταν να έχει στόχο την αποσταθεροποίηση και μετέπειτα την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet το εφετείο ανέτρεψε τις καταδικαστικές αποφάσεις που είχε επιβάλει δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, στους κατηγορούμενους της πολύκροτης υπόθεσης του Εργκένεκον, στην οποία φέρονταν να έχουν συμμετοχή στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, με το σκεπτικό ότι λείπουν οι αδιάσειστες αποδείξεις για την ύπαρξης της συγκεκριμένης «τρομοκρατικής» οργάνωσης, καθώς και για υποκλοπές επικοινωνιών, μυστικές καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και για παράνομες έρευνες.

Σε ό,τι αφορά τον πρώην επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στο δίκτυο Εργκένεκον, το Εφετείο έκρινε πως θα έπρεπε να έχει δικαστεί από Ανώτατο Δικαστήριο.

Η δίκη της υπόθεσης Εργκένεκον, που ήρθε στο φως με την ανακάλυψη γιάφκας το 2007, και για πολλούς ήταν η πιο σημαντική δικαστική μάχη στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου του 2013, όταν δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης επέβαλλε ισόβια και βαριές ποινές στους κατηγορούμενους.

Τουλάχιστον 16 ακόμα από τους συνολικά 275 κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, άλλοι 60 κατηγορούμενοι έλαβαν ποινές που κυμαίνονται από 12 μήνες έως 47 έτη φυλάκισης, ενώ στον αντίποδα τουλάχιστον 21 άτομα αθωώθηκαν.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία "Εργκένεκον", επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ