ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μιγκέλ Θερβάντες και η ναυμαχία της Ναυπάκτου

Ο Μιγκέλ Θερβάντες και η ναυμαχία της Ναυπάκτου
Wikipedia

Ο Μιγκέλ Θερβάντες, ο μεγαλύτερος συγγραφέας της Ισπανίας και δημιουργός του Δον Κιχώτη, έχει μία πολύ σημαντική και καθοριστική για τον ίδιο σχέση με τη Ναύπακτο. 

Πριν αποτυπώσει στο χαρτί, τα έργα και τις ημέρες του Δον Κιχώτη, του ηλικιωμένου ιππότη που κυνηγούσε ανεμόμυλους, δεν ήταν μόνο συγγραφέας αλλά και μισθοφόρος.

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, που γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1547 και πέθανε 400 χρόνια πριν, στις 22 Απριλίου 1616, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως επαγγελματίας στρατιώτης και πήρε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως υπαξιωματικός του πολεμικού πλοίου Μαρκέσα (Marquesa), στην πολιορκία της Κέρκυρας (1571).

«Ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι», λέει ο διαχρονικός ήρωας «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πήρε μέρος στη ναυμαχία κι έχασε το αριστερό του χέρι.

2533938

Φιγούρες από το Δον Κιχώτη, στην είσοδο της 25ης τουριστικής έκθεσης Τourism International Fair, FITUR (2005) που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕPA/JAVIER LIZON

Η ναυμαχία της Ναυπάκτου θεωρείται από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών όχι μόνο για τα πολυάριθμα πλοία που συμμετείχαν αλλά και για το γεγονός ότι τα Χριστιανικά κράτη Δύσης ενώθηκαν για να πολεμήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία της οποίας οι επεκτατικές βλέψεις είχαν ήδη επεκταθεί προς την Ευρώπη.

Η ναυμαχία έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο) και έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών.

Paolo Veronese Battle of Lepanto WGA24971

H ναυμαχία της Ναυπάκτου ή του Λεοπόλντο. Πηγή: Wikipedia

Η Lega Santa δηλαδή η Ιερή Ένωση αποτελείτο από τους ενωμένους στόλους της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα.

Ο στόλος αποτελείτο από 210 γαλέρες, 30 φρεγάτες, 24 μεταφορικά πλοία και άλλα μικρότερα πλοία συνοδείας με συνολικά τους 38.000 άνδρες, από τους οποίους οι 15.000 ήταν Έλληνες από τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη.

Τα πλοία είχαν εξοπλίσει Έλληνες, οι βρέθηκαν και στην πρώτη γραμμή του πυρός, όπως ο κερκυραίος Στυλιανός Χαλικιόπουλος, ο ζακυνθινός Μαρίνος Σιγούρος και ο κρητικός Μανούσος Θεοτοκόπουλος (αδελφός του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου).

Επικεφαλής ήταν ο ισπανός πρίγκιπας Δον Χουάν της Αυστρίας, ο οποίος συγκεντρώθηκε στη Μεσίνα της Σικελίας και με τις ευλογίες του Πάπα απέπλευσε στις 16 Σεπτεμβρίου 1571. Δέκα μέρες αργότερα, ο στόλος έφθασε στην Κεφαλονιά και στη συνέχεια κατέπλευσε για τη Ναύπακτο.

Το αντίπαλον δέος, ο Οθωμανικός στόλος είχε επικεφαλής τον Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασά και αποτελείτο από 210 γαλέρες και 50 άλλα πλοία συνοδείας τα οποία στελέχωναν 47.000 άνδρες.

16207004

Χειρόγραφο από τη βιογραφια του Θερβάντες. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/LUCA PIERGIOVANNI

Η τελική αναμέτρηση δόθηκε στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, κοντά στα νησάκια Εχινάδες, στις 7 Οκτωβρίου 1571, αλλά έμεινε στην ιστορία ως Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ