ΚΟΣΜΟΣ

Στη βιομηχανική έκθεση του Ανόβερου μαζί με Μέρκελ σήμερα ο Ομπάμα

Στη βιομηχανική έκθεση του Ανόβερου μαζί με Μέρκελ σήμερα ο Ομπάμα
REUTERS/Nigel Treblin

Στο Ανόβερο μεταβαίνει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της διεθνούς βιομηχανικής έκθεσης της πόλης και θα γίνει δεκτός από την Άγκελα Μέρκελ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών ενώ οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν για πολιτική πριν από τα βραδυνά εγκαίνια, μεταδίδει η Deutche Welle.

Οι πολιτικές συζητήσεις αναμένεται να γίνουν στους Κήπους Χερενχόιζερ, όπου εδώ και δύο χρόνια επαναλειτουργεί ένα παλιό επιβλητικό παλάτι σε ρυθμό μπαρόκ, ενώ τα οικονομικά θέματα θα συζητηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Ανοβέρου και φυσικά στην έκθεση.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο που διαμένει ο Μπαράκ Ομπάμα είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια καθώς τα παιδιά δεν επιτρέπεται να παίζουν στους κήπους και οι επισκέψεις θα πρέπει να δηλώνονται προηγουμένως στην αστυνομία.

Παράλληλα, ο εναέριος χώρος πάνω από το Ανόβερο είναι εν μέρει κλειστός ενώ τα ιδιωτικά αεροσκάφη θα παραμένουν στο έδαφος.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δυο ηγετών θα είναι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Αναμένεται ότι θα εξετάσουν πως μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν μια και τον ερχόμενο Νοέμβριο γίνονται προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η θητεία του Μπάρακ Ομπάμα δεν θα ανανεωθεί.

Στους πολέμιους της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης με τη μορφή που την προτείνουν οι ΗΠΑ συγκαταλέγεται και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

"Οι Αμερικανοί θέλουν να μείνουν στη θέση τους 'Αγοράστε την αμερικανική' ιδέα. Δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό. Δεν θέλουν να ανοίξουν τα ευαίσθητα δεδομένα τους σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Για μένα αυτό αντίκειται στην ελευθερία του εμπορίου", είπε στη Handelsblatt.

Χθες δεκάδες χιλιάδες αντιτιθέμενοι στην Διατλαντική Εταιρική Σχέση διαδήλωσαν στο Ανόβερο.

Αύριο το απόγευμα ο Μπαράκ Ομπάμα ήθελε να επιστρέψει στις ΗΠΑ, λόγω όμως του κινδύνου της τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης θα διεξαχθεί μια μίνι σύνοδος κορυφής στους Κήπους Χερενχόιζερ, όπου θα συμμετάσχουν ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντζι και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ