ΚΟΣΜΟΣ

Νέο λογότυπο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020

Νέο λογότυπο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020
REUTERS/Thomas Peter

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 έκαναν τα αποκαλυπτήρια του νέου Ολυμπιακού λογότυπου σήμερα, επτά μήνες μετά την ανάκληση του προηγούμενου λόγω κατηγοριών για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων.

Το νέο λογότυπο, επιλεγμένο από 14.000 υποψηφιότητες, υιοθετεί την μορφή ενός παραδοσιακού καρό μοτίβου σε άσπρο και μπλε που ονομάζεται "Ichimatsu Moyo" και χρονολογείται από την περίοδο Έντο (1603-1868).

Τα μοναδικά σε σχήμα ορθογώνια στο λογότυπο αντιπροσωπεύουν τις διαφορές στον πολιτισμό και τις εθνικότητες και συμβολίζουν την «ενότητα στην διαφορετικότητα», σύμφωνα με την επιτροπή που το επέλεξε.

«Μου πήρε αρκετό καιρό να δημιουργήσω αυτό το λογότυπο, είναι σαν να πρόκειται για ένα δικό μου παιδί», είπε ο καλλιτέχνης Ασάο Τοκόρο στην συνέντευξη Τύπου.

νικητης

REUTERS/Thomas Peter

«Δεν μπορώ να γίνω αθλητής έχω όμως δεθεί συναισθηματικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τότε που ήμουν παιδί και νομίζω ότι μπορώ να συμμετέχω σε αυτούς μέσω του design», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Από σήμερα, αυτά τα εμβλήματα θα αποτελούν «το πρόσωπο» των Ολυμπιακών Αγώνων και των Παραολυμπιακών του Τόκιο 2020. Ελπίζω ότι αυτά τα εμβλήματα θα αποδειχτούν δημοφιλή από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ριοχέι Μιγιάτα, πρόεδρος της Επιτροπής που επέλεξε το λογότυπο.

Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν ότι στην διαδικασία της επιλογής τηρήθηκε η διαφάνεια, λέγοντας ότι το λογότυπο επιλέχθηκε μέσω ενός ανοιχτού διαγωνισμού – τον πρώτο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων – σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η κριτική μετά από τα λάθη και τις παραλείψεις την προηγούμενης διαδικασίας.

Μια διαμάχη σχετικά με το παλιότερο λογότυπο ξέσπασε μετά την δημοσιοποίηση του, τον περασμένο Ιούλιο, όταν ένας Βέλγος σχεδιαστής δήλωσε ότι μοιάζει πολύ με μια δική δουλειά, απαιτώντας την απόσυρσή του ενώ παράλληλα κατέθεσε αγωγή.

Ο σχεδιαστής εκείνου του λογότυπου, Κεντζίρο Σάνο και οι διοργανωτές των Αγώνων απέρριψαν αρχικά τους ισχυρισμούς του Βέλγου, ωστόσο στη συνέχεια το απέσυραν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ