ΚΟΣΜΟΣ

Έφτιαξαν την μπύρα που έπινε ο Ιησούς

Έφτιαξαν την μπύρα που έπινε ο Ιησούς
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Michaela Rehle

Μια ζυθοποιία στην Ιερουσαλήμ, κατάφερε να δημιουργήσει ένα είδος μπύρας, παρομοία με εκείνη που έπιναν την εποχή που έζησε ο Ιησούς.

Το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ σε συνεργασία με τη ζυθοποιία Herzl, δημιούργησαν σιτάρι με γενετικά χαρακτηριστικά αυτού που χρησιμοποιούσαν στους Άγιους Τόπους πριν δύο χιλιετίες, για την παραγωγή της μπύρας. Όπως αναφέρει η "The Jerusalem Post", αυτή η συνταγή θα δώσει απαντήσεις στους ερευνητές γιατί το κρασί είναι το ιερό ποτό στην Αγία Γραφή.

«Βρήκα ένα άρθρο που είχαν δημοσιεύσει τα παιδιά του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, στο οποίο ανέφεραν ότι δημιούργησαν ένα μοντέλο σιταριού, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούσα. Ήρθα σε επαφή μαζί τους και μέσα σε λίγες μέρες είχαμε αρκετά κιλά σιταριού. Αρχίσαμε να το επεξεργαζόμαστε και το αποτέλεσμα είναι η μπύρα που δημιουργήσαμε», αναφέρει στην εφημερίδα ο ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας Ιτάι Γκούτμαν (Itai Gutman).

Το κρασί είναι ιερό ποτό του Ιουδαϊσμού και εμφανίζεται σε ένα από τα θαύματα της Καινής Διαθήκης και του Μυστικού Δείπνου .

"Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η μπύρα προήλθε από τη Μεσοποταμία και έπειτα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Φήμες λένε ότι μεταδόθηκε στην Ευρώπη, όταν οι Ρωμαίοι έφεραν το κρασί, που επίσης ετοιμάζω, και με κάποιον τρόπο το κρασί έμεινε εδώ και η μπύρα διαδόθηκε", αναφέρει ο Γκούτμαν.

Ωστόσο, η μπύρα, όπως υποστηρίζουν, πιθανόν ήταν ένα ποτό που έπινε ο Ιησού και οι μαθητές του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εβραϊκό μουσείο του Μονάχου, το ποτό διαδόθηκε στην Αίγυπτο από τους αρχαίους Ισραηλινούς.

«Η γεύση ήταν εκπληκτική, κάτι που πραγματικά ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα γευτούμε. Έχει μια φρουτώδης γεύση από μούρα και κόκκινα φρούτα, ενώ δεν βάλαμε πρόσθετα γεύσης».

Δυστυχώς, έχει μείνει μόνο ένα μπουκάλι και δεν υπάρχουν σχεδία για δημιουργία άλλης ποσότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ