ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκε ο «οδοντίατρος του τρόμου» για τα σκληρά βασανιστήρια

Καταδικάστηκε ο «οδοντίατρος του τρόμου» για τα σκληρά βασανιστήρια
Aloys Oosterwijk/Getty Images/Ideal Images

Σε 8 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε στη Γαλλία ο Ολλανδός οδοντίατρος, αποκαλούμενος και ως “οδοντίατρος του τρόμου”, αφού στα χέρια του υπέφεραν περίπου 120 ασθενείς.

Ο 51χρονος Τζάκομπους βαν Νιέροπ, ξερίζωνε τα υγιή δόντια και άφηνε δεκάδες ασθενείς να υποφέρουν από σηψαιμία και με σπασμένα σαγόνια, σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Γαλλίας. Κατηγορήθηκε για βίαιη κακοποίηση καθώς και απάτη, αφού προσπάθησε να «ληστέψει» τους ασθενείς του και τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι εισαγγελείς στη γαλλική πόλη της Νεβέρ υποστήριξαν στο δικαστήριο πως ο Τζάκομπους χρησιμοποιούσε «άχρηστες» ιατρικές διαδικασίες με στόχο να πονέσει του ασθενείς του για τη «δική του ευχαρίστηση».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ενώπιον του δικαστηρίου ακούστηκαν μαρτυρίες από πρώην ασθενείς-θύματα του οδοντίατρου, αρκετοί εκ των οποίων συνταξιούχοι, οι οποίοι στις καταθέσεις τους περιέγραψαν πώς τους έσπαγε τα σαγόνια τους ή αφαιρούσε ακόμα και οκτώ δόντια ανά συνεδρία.

“Αυτή είναι μεγάλη ανακούφιση. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί από εδώ και στο εξής, όταν παίρνουμε επαγγελματίες από το εξωτερικό”, δήλωσε η Νικόλ Μάρτιν, η οποία μαζί με άλλους ασθενείς κατήγγειλαν τον βαν Νίεροπ στις αρχές του 2013.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η αστυνομία συνέλαβε τον Βαν Νιέροπ αλλά αφέθηκε ελεύθερος, εν αναμονή της δίκης. Δραπέτευσε από τη χώρα τον Δεκέμβριο.

Τελικά, εντοπίστηκε σε μια μικρή σκανδιναβική πόλη στο Νιου Μπρούνσγουιλ και συνελήφθη με διεθνές ένταλμα, στον Σεπτέμβριο του 2014. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι προσπάθησε να κόψει το λαρύγγι του όταν τον εντόπισε η αστυνομία.

Προσπάθησε να εμποδίσει τη δίκη του, πρώτα στην Ολλανδία και στη συνέχεια στη Γαλλία, επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα και αυτοκτονικές τάσεις που τον οδήγησαν σε αυτές τις πράξεις. Εν τέλει, «φιλοξενήθηκε» σε ψυχιατρική μονάδα της φυλακής στο Λόιρετ, Νότια του Παρισιού.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά στη Γαλλία η δίκη του «οδοντίατρου του τρόμου»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ