ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα

Panama Papers: Όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα
TWITTER / Edward Snowden

Τα έγγραφα των “Panama Papers”, του οικονομικού σκανδάλου που αποκάλυψε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists-ICIJ), θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι εντυπωσιακές και γιγαντιαίες αποκαλύψεις των "Panama Papers", έφεραν στο φως δραστηριότητες πολιτικών, μεγιστάνων και επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο.

Αποδείχτηκε πως μια παγκόσμια βιομηχανία καθοδηγούμενη από τράπεζες-κολοσσούς, νομικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διαχειρίζονται μυστικά τις περιουσίες των πλουσιότερων και διασημότερων προσωπικοτήτων: από πολιτικούς, αξιωματούχους της FIFA, απατεώνες και λαθρεμπόρους ναρκωτικών, μέχρι celebrities και επαγγελματίες αθλητές.

Η βάση δεδομένων που θα δοθεί στη δημοσιότητα, θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με περισσότερες από 200.000 μυστικές εταιρείες και ιδρύματα που βασίζονται σε 21 φορολογικούς παραδείσους, του Χονγκ Κονγκ, της Νεβάδα και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα στο Panama Papers περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 140 πολιτικοί από 50 και πλέον χώρες, αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί.

Στη δήλωσή της, εκπρόσωπος της Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι η δημόσια έκδοση, θα γίνει τον επόμενο μήνα. "Είναι το επόμενο βήμα στην συνεχή και μακροχρόνια έρευνά μας". Τονίστηκε μάλιστα ότι θα συνεχίσουν οι διαρροές περισσότερων ιστοριών μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς και μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ