ΚΟΣΜΟΣ

Αβραμόπουλος: Υπό εξέταση η ιταλική πρόταση για πλωτά hotspots

Αβραμόπουλος: Υπό εξέταση η ιταλική πρόταση για πλωτά hotspots
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημητρης Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο εγκαινιάζουν τη νέα επιχειρησιακή έδρα της Frontex στην Κατάνη της Σικελίας Twitter @Frontex

O επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος εγκαινίασε σήμερα τη νέα επιχειρησιακή έδρα της Frontex (EU Regional Task Force – EURTF) στην Κατάνη (Catania) της Σικελίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο (Angelino Alfano) και τον Γάλλο εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι (Fabrice Leggeri), με τους οποίους συζήτησε τις τρέχουσες εξελίξεις στο προσφυγικό.

«Σήμερα έχουμε ένα παράδειγμα εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ, για να υποστηρίξει την Ιταλία που επωμίζεται ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, η Ιταλία δεν είναι μόνη της. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της. Η επιχειρησιακή δύναμης της Frontex είναι ένα απτό παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης», συμπλήρωσε ο Έλληνας επίτροπος.

Η περιφερειακή έδρα της Frontex στην Κατάνη (EURTF) συνιστά πεδίο συνεργασίας ειδικών από την Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), την Europol και την Eurojust.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τον ρόλο της Ιταλίας και της Ελλάδας, ο Έλληνας επίτροπης θέλησε να υπογραμμίσει:

Περισσότεροι μετανάστες έχουν φτάσει πρόσφατα στην Ιταλία και ακόμα περισσότεροι αναμένεται να φτάσουν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και καλύτερα εξοπλισμένοι. Σε σύγκριση με την κατάσταση ένα χρόνο πριν, τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία. Κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουμε λάβει από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

avramopoulos katania p031516001101 735186 1

Ο Φαμπρίς Λετζέρι και δίπλα του ο Αντζελίνο Αλφάνο (δεξια) ακούν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να μιλά στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο της Κατάνια (Palazzo degli Elefanti) την Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 - Πηγή: www.avramopoulos.gr

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών για την δημιουργία πλωτών ή κινητών μονάδων hotspot δήλωσε ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά από την Επιτροπή και θεωρεί ότι πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή.

«Είναι σαφές ότι, πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές για την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης και της νομικής πλευράς», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος.

Hotspots στη θάλασσα

Lesbos Reuters3

Διάσωση βρέφους από σκάφος του λιμενικού, ύστερα από τη βύθιση λέμβου με 150 πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου, στις 30 Οκτωβρίου 2015 - Πηγή: Reuters/Giorgos Moutafis

Νωρίτερα, ο Αντζελίνο Αλφάνο είχε δηλώσει ότι η Ρώμη θα προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα να ταυτοποιούνται ήδη από τη στιγμή που θα επιβιβάζονται στα πλοία διάσωσης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η πρόταση συνίσταται στο να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώνονται δεδομένα για την υπηκοότητα και την οικογενειακή κατάσταση των μεταναστών αυτών ήδη πριν φθάσουν στην ξηρά και τα κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots).

«Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε hotspots στη θάλασσα», εξήγησε ο Αλφάνο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Κατάνη.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι, μετά τις δυσκολίες που είχαν υπάρξει το 2014, η διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων εφαρμόζεται πλέον «στο 100%».

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της η ιταλική Corierre della Sera, εάν η διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών παραγματοποιείται εν πλω, δημιουργείται το πλεονέκτημα της άμεσης μεταφοράς τους στη χώρα, της οποίας τη σημαία εθνικότητας φέρει το πλοίο διάσωσης, ή στον τελικό προορισμό όπου αυτοί επιθυμούν να αιτηθούν ασύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ